RSS Besleme

Weihenstephaner Hefeweiss – İşte Bundesliga bu !

Posted on

Sıcaklık gölgede 40 derece, nem oranı %90larda, rüzgar ise yıllık izin almış Balkanlara evine gitmiş esmiyor. Sarıyer sahilinde her zamanki kafemizde oturuyorum. Martıların bile sıcaktan gırtlakları kurumuş sesleri Detone Muammer gibi çıkmakta. Gücümü toparlayıp efsane garson Cihan’a sesleniyorum. Şşştt Çiko, ein Weihenstephaner bitte !

Normalde ‘3 çay, bir soda’ gibi basit bir siparişin bile bünyesinde mavi ekran etkisi yarattığı Çikonun bu Almanca siparişi proses edip masaya getirmesi sancılı ve bir o kadar da uzun bir sürece dönüşüyor. Damağım dilime yapıştığından haykıramıyorum…sarı leblebi gibi kavrulmama saniyeler kala masaya 0.5lt lik Weihenstephaner im yetişiyor. Hemen uzanıyorum bir yudum alıyorum … Yayık ayranı kıvamındaki köpüğünün arasından süzülen o enfes buğday birası bir itfaiye arabası gibi adeta, damağımı , gırtlağımı, ruhumu serinletip ebedi yolculuğunu yapacağı mideme doğru yol alıyor. Bardağı yerine koyuyorum ve ‘İşte Bundesliga bu ! ‘ derken…..alarm çalıyor…uyanıyorum. Belçika’dayım.. Dışarda yağmur. İş vakti 😦

* Weihenstephan – 1040dan gelen lezzet …

Şişemizin üstündeki bu yazı Almanca 1040dan beri..Dünyanın en eski bira imalathanesi..demek. Biranın tarihi tabiki 1040dan çok daha öncelerine dayanıyor. Sümerlilerden kalan bazı yazıtların biraya dair en eski belgeler olduğuna inanılıyor fakat tabiki bu biralardan hiç biri günümüze kadar gelememiş. Weihenstephan (Mukaddes Stephan) da ise durum farklı, bu imalathanenin 1040 den beri ürettiği bu bira yani Weihenstephaner günümüze kadar tarifini bozmadan gelen en eski bira. Evet bu bira biz Anadoluya daha adım atmadan başlamış hikayesine ve günümüze kadar insanları serinletme görevini başarıyla sürdürmüş. Günümüzde bira üretimi eğitimi konusunda 1 numara olan Münih Teknik Üniversitesinin ilgili kampüsü Weihenstephan sınırlarında.

Teknik Detaylar

– Tipi : Hefe Weisse / Weizen – Hefe:Maya Weizen:Buğday. Beyaz kelimesi (weiss) ile buğday kelimesinin (weizen) benzerleğinden dolayı weizenbier ile weissbier eşanlamlı olarak kullanılıyor.
– Bölgesi :  Freising / Bavyera/ Almanya
– Alkol Oranı :  
%5.4 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : 9-12 Derece
– Bardak Tipi : Weizen Bardağı – 0.5lt lik bu bira tipine özel bir bardak. Yoksa sürahi mi demeli ?
– Raf Ömrü: ~1 yıl

– Biramızın tarifi meşhur Alman Reinheitsgebot yani saflık kurallarına göre üretilmiş. Yani özetle malt, şerbetçi otu, su ve maya dışında hiç bir katkı maddesi yok.
– Biramızın mayası olan Bavarian Wheat Ale Yeast amatör bira üreticileri dünyasında ‘the beast / canavar’ diye adlandırılıyor. Bu tipin imzası olan muz(phenol etkisi) ve karanfil esansı(ester etkisi) bu keratanın mirası.
– Weihenstephaner Hefeweiss da Kristall Weissbier dan farklı olarak biramızın mayası şişemizin içinde ve az da olsa içinde dengeleyici olarak az kavrulmuş arpa maltı bulunmakta.
– Kullanılan şerbetçi otu Hallertau. Yüksek yağ oranı ve düşük alfa asidisesi nedeniyle acılığı az, aroması yüksek bir şerbetçi otu.
– Acılık değeri resmi sitesine göre 14 IBU
– Kullanılan su kendi kuyularından çıkardıkları yumuşak bir Baverya suyu.

Birayla ilgili Weihenstephaner in ithalat müdürü ile yapılan röportajda bu bira ailesinin detaylarından bahsedilmiş :

Dikkat : Röportaj İngilizce ve ne yazık ki Amerikalı biraya saygısından şüphe duyduğum bir eleman tarafından yapılmış. Siz Marcus babayı dinleyin yeter. Hele o Weihenstephaner‘i …Şıvaynşıtager! edasında söyleyişi yok mu 🙂


Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş

– Parçalı bulutlu turuncu bir rengi var biramızın. Çok az sarıya bakan çok şık bir köpüğü var. Daha önce dediğim gibi yayık ayranı gibi mübarek.
– Köpüğümüz bitirene kadar bizi yalnız bırakmıyor ve bardağın boş kalan taraflarını güpürlerle süslüyor 🙂
– İçinde maya parçacıkları ile C02 kabarcıkları adeta kolbastı oynuyorlar.
– Kokladığınızda mayamız ben burdayım diyor. Muz ve karanfil kokusu misler gibi hucum ediyor burnumuza. Onun dışında sanki taze kırılmış Eti Burçak kokusu geliyor derinlerden.
– Tadında yine mayanın muz ve karanfil nitelikleri etkili birazda köpüğün kremamsılığında vanilya saklı sanki. Denge müthiş ne tatlı ne acı. Bitiriş kesinlikle tatlı değil.
– Bu bira lıkır lıkır akıyor beerader. Gövde hafif ile orta arasında. Buğdayın ve yüksek gazlılığının da verdiği çıtır çıtır ve inanılmaz ferahlatıcı bir yapısı var. Reklamlarında da dedikleri gibi ‘Durst auf leben‘ .. bir ömür boyu susuzluk (bknz. çevirilerdeki anlam kayıpları)

* Durst Auf Leben

Türkiye’ de nerde bulunur ?

Ne yazık ki bu biramız da ülkemizde mevcut değil 😦 İthalat birimlerine Türkiye ile ilgili planlarını sormak için e-posta attım. Kendilerinden gelen cevap :

thank you for the nice review!
Although I do not understand Turkish I do understand that the article looks pretty nice and that you did good research.
At the moment we do not export to Turkey and have no plans in mind to do so. As far as I know the export share of the Turkish market is, just like the German, pretty small.

Ne yazik ki yakın planda ülkemize ithalat düşünmüyolar.  Neyse umudu kaybetmemek lazım diyorum 😦

Gelecekten gelen Update : Türk Tuborg’un 21.04.2014 tarihli açıklamasına göre Weihenstephan’ı da artak yurdum marketlerinde görebilecez 😉 http://kap.gov.tr/bildirim-sorgulari/bildirim-detayi.aspx?id=353554

Monaco – Cafe de Paris’de bira istediğinizde bu efsane geliyor masanıza..

Fazla söze gerek yok aslında. Weissbier türünün atası ve en mükemmel örneklerinden biri. Monaco’da Monte Carlo kumarhanesinin önündeki milyonerler(…ve arada tek tük bizim gibi züğürtler :)…) mekanı Cafe de Paris de bile bira istenildiğinde önünüze bu bira getiriliyor. Ferahlamak istediğinizde ve bunu ciddi bir bira ile gerçekleştirmek istediğinizde  Weihenstephaner beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacaktır.







Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 9.0 / 10
Ratebeer
 : Overall : 99 , Style : 100
Beeradvocate : BA Score : 98 world-class , The Bros : 100 world-class

NOT : Yazı boyunca açıklamasında * olan resimler farklı sayfalardan ödünç alınmıştır ;)

Reklam

19 responses »

  1. Ellerinize sağlık. Çok detaylı ve güzel bir tanıtım yazısı olmuş. Ben de son zamanda bira tadımına ve yorumlamasına kafayı takmış biri olarak bu birayı tatma şansına sahip oldum. (bloğumda da yorumladım ama sizin kadar detaylı değil) Mükemmel bir buğday birası. Zaten biraz dışarda gezip değişik biralar tatdıkça biz yıllardır Türkiye’de ne içiyormuşuz diyor insan.

    İçtiğim ortam, yemek ve atmosfer dolayısıyla olabilir ben Maiels Dunkel Weizen’e daha yüksek puan vermiştim buğday biraları içinde. Diğer yazılarınız olan Kwak, Westmalle Tripel ve Duvel’de favorilerim ve benden en yüksek puanları almış biralar.

    Yazılarınızı takip etmeye devam edeceğim. Kolay gelsin…

    Cevapla
  2. merhaba,
    öncelikle hayalini kurduğum blogu kurduğun için tebrikler ve de başarılar. çok iyi bişey yaptığını zamanla anlayacaksın bence. elimden geldiğince bu bloğu tanıtmak için çaba göstereceğim. ağustos sonunda hamburg da olacağım, hamburg ile ilgili tavsiyeleri bekliyorum. bu arada blog ile şimdilik aklıma gelen birkaç öneri;
    1. son yıllarda türkiye den belçika, almanya, hollanda gibi avrupa ülkelerine seyahat edenlerin sayısı çok arttı. benim en merak ettiğim hususlardan birisi bu ülkelerde en uygun fiyata/maksimum sayıda bira tatma yöntemi? misal brüksel de delirium a gidelim gitmesine ama süpermarketlerde trappistlerin hepsini bulabilir miyiz? ya da abbey leri? westvleteren 12 gibi bi efsaneye ulaşma metodu vb. bilgileri yazarsan çok sevineceğim. ayrıca genel olarak bira fiyatlarını da merak etmekteyiz.
    2. belçika/almanya dan türkiye ye posta yoluyla ucuza bira gelmesi sözkonusu mu? internetten deneyince shipping için korkunç paralar ortaya çıkmakta, bu konuda da yardımlarını beklemekteyiz.
    3. türkiye ile ilgili durum;
    ben ankara da yaşamaktayım, en çok bira çeşidine ulaşmanın en iyi yolu malesef ki gros marketler, malum henüz türkiye de lokal bira olayı yok. metro gross marketlerde/migroslarda bulunan biralar:
    leffe brune/blonde ( 33 lük şişe 6 lira, belçka da markette 33 lük leffe nin 2.5 euro dan pahalı satıldığını düşün :))
    hoegaarden
    budweiser
    amstel
    peroni
    baltika 7
    feshgold (vasat bir alman lager) vb. birkaç çeşit daha olabilir.
    zaman zaman oettinger
    birkaç pahalı barda/restoranda guinness, hoegaarden, schlenkerla ( 0.5 L için 5-6 euro gerekli)
    bunun yanında beck’s, carlsberg, heineken, miller, corona, sol gibi ürünler ki iyi bir birasever için anlamsız oldukları ortada.
    memleketteki en iyisi bence tuborg fıçı. bu biradan başka tamamen malt olan tuborg gold, bomonti, marmara gold var ki bunlar dünya standartlarına göre çok çok vasat lager lar. efes ürünlerinin hemen hepsinde pirinç/glukoz şurubu vb. kullandığı için adını dahi anmak istemiyorum ki tadını da sevmiyorum.

    Cevapla
    • Arbor Merhabalar

      Değerli ve bir o kadarda yapıcı + motive edici yorumların için çok teşekkürler. Hamburg’da bulunmadım ama çok güzel bir şehir olduğunu duydum. Kuzeyin Venediği diyor Almanlar oraya 🙂 Bira alabileceğin en ilgi çekici yer olarak : Bierland (http://www.bierland-hamburg.de/index.html) gözüküyor onun dışında Ratebeer(http://www.ratebeer.com/Places/FindPlacesByCity.asp?CountryID=79&StateID=116&City=Hamburg) dan Hamburg’daki bira mekanlarına bakabilirsin. Diğer sorularına ve yorumlarına gelince :

      – Ben Belçika’da ikamet eden biri olarak bira alımı için en uygun yerler olarak Gent’ teki Hopduvel (http://www.dehopduvel.be) ve Drankengeers(http://www.drankengeers.be/site/) öneririm. Tüm şehirlerdeki bira marketleri için : (http://www.ratebeer.com/places/countries/23/) Onun dışında çoğu güzel ve dağıtımı yaygın olan birayı marketlerde bulabilirsin. Ucuzluk sırasına göre Colruyt, DelHaize ve Carreffour. Bu marketlerdeki promosyonları takip etmek için ise : http://www.promobutler.be/nl/promoties/dranken-91/bieren-2643

      – Westvleteren için ben şahsen 45dk. telefonda bekledim. Hemen ertesi haftaya randevu alabildim. 3 kasa bira alınabiliyor bir randevu ile. Kasa depozito ile birlikte 51 Eur (24 Adet) Detaylar için : (http://www.sintsixtus.be/eng/brouwerij.htm) Onun dışında St. Sixtus un hemen karşısında bir cafe var. Burda Westvleteren’ı güzel peynirler eşliğinde tadabiliyorsunuz. Onun dışında rezervasyonsuz satın almak için (biraz pahalı) Amsterdam’da Bierkoning öneririm (http://bierkoning.nl/)

      – Belçika’da ki bira fiyatları hakkında genel bir fikir vermesi için DelHaize : http://www.delhaizedirect.be/nl/C-50090-abdijbier

      – Posta ile gönderme konusunda hiçbir bilgim ve deneyimim yok ne yazık ki. Alkol konusunda gümrük mevzuatının ne kadar katı olduğu aşikar. O yüzden çok kolay olacağını sanmıyorum birayı posta ile sokmanın 😦

      – Türkiye ile ilgili yaptığınız tüm yorumlara katılıyorum. Biz sitemizde Türkiye’de ki bira severler ile ortak bir heyecanı paylaşmak istedik ve şu zamana kadar da beklediğimizin üstünde bir ilgi gördük. Umarız ki bizim sitemiz ve bizler gibi başka platformlar ithalatçaların ilgisini çeker ve Türkiye’de daha çeşitli ve uygun biraları raflarda görebiliriz.

      Teşekkürler
      Bizi izlemeye devam edin 😉

      Cevapla
      • çok teşekkürler, ayrıntılı ve açıklayıcı bilgiler için. okuması dahi zevkli. hamburg dönüşü sonrası izlenimlerimi aktarıcam.

      • Arbor Selamlar

        Hamburg Bierland selamlarini iletti bize 🙂 Tahmin ediyorum ki mekandan mutlu ayrilmisindir. Izlenimlerini bekliyoruz.

  3. neco merhaba,
    Hamburg notları:
    Süpermarketler içinde çeşitli alman biralarını alıp denemek için en uygun yer edeka, Lidl, Penny markt, aldi, netto gibi marketlerde sudan ucuz olan ama bira tadımı açısından değerli olmayan ürünler mevcut. Edeka da paulaner, schneider, reissdorf kölsch, erdinger, störtebeker, kloster weisse ve andechser dunkel gibi pek çok çeşidi 1 euro ya aldım. İnsan bu denli güzel biraları 1 euroya alınca şaşırıyor 🙂 Diğer alman biralarına ve Belçika trappistleri başta olmak üzere farklı biraya ulaşmak için en uygun yer bierland oldu. küçücük bi dükkan ama bildiğiniz cennet işte. Çalışanları ki yaşlıca sayılabilecek teyze ve amca var, bira konusunda size her konuda bilgi verebilecek kapasitedeler, ingilizceleri oldukça iyi. Buradan birer tane Sierra nevada pale ale, duvel tripel hop, st Louis kriek, orval, la trappe, westmalle, rochefort, hopfenstopfer ( hiç bilmiyordum, tamamen sahiplerinin önerisi, çok memnun kaldım) aldım ve 30 euro tuttu hepsi. Beerader.com dan bahsettim, sitenin ismini yazıp verdim, elimden geldiğince sitenin isminin ne anlama geldiğini açıklamaya çalıştım, sahiplerinin çok hoşuna gitti. bira ile ilgili epeyce sohbet ettik. sana ulaşacaklarını belirttiler ki yapmışlar bile 🙂 internetten de satış yapıyorlarmış amam malum Türkiye ye shipping olayı zor. Hamburg da birkaç adet brewery de mevcut. Brahaus joh. Albrecht, gröninger braukeller da 3.5-4 euro karşılığı pastörize edilmemiş biralar denenebilir. Albrecht e gittim ben, iki çeşit bira denedim. mekan bir brewery için oldukça şahane, giden olursa tavsiye ederim. hamburg da en sık/çok içilen biralar astra, holsten gibi lagerlar. Bu biraları içmeye ister istemez restaurant/bar gibi bir yerde mecbur kalıyorsunuz ama hiç içmeseniz de çok bir kaybınız olmayacaktır. bir kez daha gördüm ki memleketteki durum içler acısı. misal schneider almanya da 1 euro, türkiye de restaurantta 6 eurodan pahalı. sevgili neco, türkiye ye bira getirtme ile ilgili bir yol bulmak lazım. illaki almanya/belçika fiyatından pahalı olacaktır ama 6 katı fazla bence. bu konuda hala umudum var, yardım ve önerilerini beklemekteyim.

    Cevapla
    • arbor selamlar;

      değerli paylaşımların için çok teşekkürler.. bahsettiğin biraların çoğu inceleme listemde.. burda yayınladığımda seninde kısa yorumlarını beklerim altına 🙂 bira getirme konusuna gelince ne yazık ki hiçbir bilgim yok 😦 tek bildiğim bu işin oldukça zor olduğu.. hatta ben burdan şahsen sana göndermeye kalksam bile UPS/DHL gibi firmalar lisansı olmayan kişilerin alkollu içecek gönderimi yapmasına izin vermiyor başka ülkelere. O yüzden ne yazık ki tek çare yurtdışından gelen birilerine getirtmek gibi kalıyor 😦

      UPSden ilgili yazı :

      UPS accepts domestic alcohol shipments in the following countries: Belgium, France, Germany, Italy, the Netherlands, Portugal, Spain and the UK. Across borders, alcohol can be shipped between EU member states with the exception of to/from Finland or Sweden and any areas that are not part of the EU customs area or the EU common system of Value Added Tax (VAT).

      http://www.ups.com/content/ee/en/about/news/service_updates/06092009_alcoholuk.html

      Cevapla
  4. Cihangir’de Eti Burçak’dan bahsediyor,sende bahsediyorsun.Ben Eti Burçak yemiş biri olarak bunu neden farkedemiyorum anlamadım.
    Muz tadını az ama Kafanfil tadını çok yoğun alıyorum ben bu birada.Aşırı soğutunca çok gazlı geliyor bana,daha ılık içince tad almak daha kolay.

    Cevapla
  5. Neco selamlar,
    Weihenstephaner hala piyasaya çıkmadı(ya da çıktı ben göremedim İzmir’de).Senin bir malumatın var mı?Türk Tuborg’a mail attım “kardeş ne zaman veriyorsunuz piyasaya.Çokta yüksek fiyatlı yapmayın haa”diye.Fakat herhangi bir cevap yok.Bu da sadece barlarda satılan Guinness’e benzemesin de…

    Cevapla
    • Dünya Kupası maçlarına yetişse bari.Kupada favori gördüğüm Doyçland’ı seyrederken hüpletelim.(doyçland doyçland über alles)

      Cevapla
      • Deniz selamlar

        Sanırım yaza yetiştirmeye çalışacaklardır fakat Duvel’den hatırladığım kadarıyla çok hızlı geçmiyor bu süreç büyük dağıtımcılar için.

        Tuborg’dan gelen cevabı paylaşırsan burdan da süper olur.

  6. Merhaba arkadaşlar,
    metro marketlerde Schöfferhofer Hefeweizen satılmaya başlandı bir kaç aydır, vasat bi bira, 6 lı pakette alırsanız tanesi 8 lira gibi bi fiyata denk geliyor, tekli alırsanız sanırım 10,5 lira (500 ml, şişe). Bu bira için fahiş fiyat ama ülkedeki diğer ithal biraların fiyatı da ortada. Umarım en kısa zamanda kavuşuruz Weihenstephaner a. Bu arada Guinness marketlerde de satılmaya başlandı. Ankara da Park Caddesi sonunda Hanedan isimli içki dükkanında 500 ml lik kutu fiyatı 12,5 lira.

    Cevapla
    • serdar iyigöze

      Schöfferhofer’e vasat bira demekle haksızlık ediyorsun dostum. Kalite ve lezzet olarak memleketteki tüm biraları kat be kat aştığı gibi buğday birası olarak da dünya sıralamasında en üsttedir. Hiç düşünmeden alın ve keyifle tüketin. Sevgiler, saygılar…

      Cevapla
      • Dostum, hepimizin beğenisi ve damak zevki bir değil, bu denli sevdiğin bir biraya sürekli ulaşıyor olabildiğin için çok şanslısın. bira tadı ile ilgili yorumda bulunurken mümkün olduğunca yuvarlak konuşmaya çabalıyorum, Schöfferhofer e vasat demekle haksızlık etmişim, haklısın. Bu buğday birsıanın dünya sıralamasında en üstte olduğunu yazmışsın, biraz iddialı olmuş bu yorum bence. Sevgiler, saygılar.

  7. beyler selam,
    weihenstephan kampüsünde okuyorum tu münihte. Güzel bira ama her çeşidi değil. burda ne biralar var aman aman

    Cevapla
  8. Elinize sağlık yazı gerçekten en az bira kadar güzel olmuş. Ben de Hamburg bierland’ın devamlı müşterilerindenim 😀

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: