Tarih 1878, telefon yeni icat edilmiş… Yer Schepdaal, Brüksel’in doğusunda Morello ağaçları ile kaplı bir köy… Halk yıllık hasadını yapmış şenliklerde bira içip eğlenmekte… Ve toprak sahibi bir çiftçi Josse De Pauw, aynı yıl not defterine şu satırları karalar “Güzel hazırlanmış Lambik alınır, iki yıllık…üzerine 20 kg iyice olgunlaşmış kriek taşla ezildikten sonra 100 litreye katılır. Aralık ayına kadar dinlendirilir ve en son şişede 20 ile 30 gün arasında biraz daha olgunlaşmaya bırakılır”. Eureka !!!
Josse baba, bu eşsiz tarifi sevdikleri ile telefonda paylaşabilmiş midir bilinmez ama bira tarihi için büyük buluşlardan birini yaptığı kesin.
Oude Kriek yani Geleneksel Kriek Nasıl Olur ?
Kriek kelimesi Flamanca’ da vişne(latince : prunus cerasus) anlamına gelir.
Kriek biralarının iki çesidi var; eski geleneksel tarifi ile üretilen içine tatlandırıcı katılmayan Oude(eski) Kriek , günümüzde damak tadının şekerli içeceklere daha cok alıştığı ve gençler arasında daha çok talep gördüğü için modernize edilip tatlandırıcı(meyve şekeri) eklenen versiyonu olan normal Kriek.
Geleneksel Kriek birasında kullanılan vişne ise Brüksel’de Türklerin en çok yaşadığı bölge olan Schaerbeek menteşeli. Bölgede şehirleşmenin hızlanması ile sayısı azalan vişne ağaçları üretim ihtiyacını karşılayamaz hale geldiğinden ,son zamanlarda Danimarka ve Polonyadan ithal edilen vişnelerle kriek biraları üretilmekte.
Biranın bazını oluşturan Lambik ise apayrı bir başlığın konusu olacak kadar kompleks bir üretim sürecine sahip.(Gueuze yazımızda detaylı olarak bahsedecez kendisinden…) Kısaca açıklarsak bu biralar yaklaşık 2000den fazla bira üreticisinin olduğu dünyamızda sadece Brüksel bölgesinde 11 farklı üretici tarafından üretebilmekte. Aslında biraların tarihte ilk üretildiği ve bakteri kültürlerinin daha evcilleştirilip fanuslara hapsedilmediği zamanlardan kalma geleneksel yollarla fermante ediliyor bu biralar. Bu fermantasyon sürecine spontan fermantasyon deniyor ve en fazla 2-3 çeşit maya tipinin dahil olduğu diğer biraların aksine bu biraların yapımında yüzlerce farklı maya ter akıtıyor.
– Tipi : Kriek / Lambik
– Bölgesi : Lembeek / Brüksel / Belçika
– Alkol Oranı : %6.5 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : 10-13 Derece
– Bardak Tipi : Yanda gördüğünüz bardak veya şampanya bardağı
– Raf Ömrü: ~20-30 yıl ( dayanabilirseniz tabiki 🙂 )
– Oude Boon Kriek’ de olgunlaşmış ve genç lambiklerin harmanı meşe ağaçlarında dinlendirilmekte.
– Boon imalathanesinde geniş bir meşe fıçısı kolleksiyonu bulunmakta. Bu fıçıların her birinin biraya ayrı bir karakter kattığı aşikar.
– Resmi sitesindeki verilere göre en eski fıçı olan 72 nolu fıçı 350 yıllık bir meşe ağacının mirası. Bu fıçı ile ilgili bir Amerikalı bayan, tadım yaptıktan sonra heyecana gelip ‘Boon to be Wild’ deyip Born to be Wild / Vahşi Doğanlar ,biranın vahşi mayasına bir gönderme yapmış.
– Biramıza 400gr. lık vişne, çekirdekleri ile birlikte katılıyor ve 2. fermantasyon başlıyor.
– Ayrıca mayamız şişemizin içersinde; yani biramız ,çoğu Belçika birasında olduğu gibi canlı bir bira.
Kriek biraları ile ilgili Tournée Générale (Belçika’da yayınlanan bira ile ilgili harika bir belgesel) bölümü için :
Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş
– Oldukça koyu kırmızı , bordoya bakan bir rengi var.
– Köpüğümüz pembe renkli ve orta cömertlikte. Bira ile birlikte aşağı doğru bir krema gibi kayıyor ve bardağın kenarlarında iz bırakmıyor.
– Kokladığınızda burnunuza vişne ile ekşi mayanın kokusu gelmekte.
– Biramızın çok hoş bir ekşiliği var. Kesinlikle fazla değil iştah açan bir ekşilik.
– Bira dünyasının şaraba cevabı olan bu tipte, vişne kabuğunun az da olsa tanin yapısı damakta oldukça uzun süre bize eşlik etmekte.
Türkiye’ de nerde bulunur ?
Bu biramızın da ne yazık ki Türkiye’ye ithalatı yok. Hatta Belçika’ da bulmak bile pek kolay değil. Yolunuz birgün bu taraflara düşerse kesinlikle denemenizi öneririz..
Bitiriş Cümlesi (Serim, Düğüm ve Çözüm)
Vişneli bira, gerek yumuşak içiminden gerekse cezbedici renginden dolayı biraya yeni başlayanlar ya da biranın tadını beğenmeyenler tarafından bir fenomen haline gelmiş durumda. Sadece Belçika coğrafyasında fermente edilen bu birayı tatmalısınız, hele de yolunuz o taraflara düşerse 🙂
Oude Kriek Boon 2008 rekoltesi ise, vişne ile lambik arasında yakaladığı güzel ahenkten dolayı kendi klasmanında ilgiyi ve üst sıraları hak eden bir bira. Emeğe sağlık… Eğer şeker tadının biranın üstüne geçmesi hoşunuza gitmiyorsa bu bira tam size göre. Ekstra tatlandırıcı katılmayan bu birayı çikolatalı bir tatlı ile tamamlayabilirsiniz
Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama
Benim puanım 9.0 / 10
Ratebeer : Overall : 98, Style : 83
Beeradvocate : BA Score : 91 exceptional , The Bros : N/A
NOT : Yazı boyunca açıklamasında * olan resimler farklı sayfalardan ödünç alınmıştır