RSS Besleme

Belfort’dan at beni.. in aşağı tut beni … Bierfestival Brugge 2k13 – Bölüm 1

Posted on

Festival_At_Arabasi1Londra’nın bir yerinde, altında hiç açılmayacak…bir sürü hediye olan bir Noel ağacı var. Şunu düşünürdüm hep, “Eğer hayatta kalırsam, o eve gidecek, oradaki anneden özür dileyecek…ve bana uygun gördüğü cezayı kabul edeceğim”. Hapis, ölüm, hiç sorun değildi. Çünkü en azından hapiste ya da ölüyken, kahrolası Brüj’de olmazdım. Ama sonra, birden aklıma geldi ve farkına vardım ki, “Salla be dostum, belki de cehennem budur. “Sonsuzluğun geri kalanını Brüj’de geçirmek!” ve gerçekten, ölmemeyi diledim. Ve gerçekten, ölmemeyi diledim.

Brugge_Kopru1In Bruges filminin final sahnesinde.. kahramanımız Ray’ın bu söyledikleri (çeviri pirate) şehrin ruhunu bize çok güzel özetler … İstasyondan çıkıp şehre ilk adımınızı attığınızda sanki biri ortaçağda buranın snapshotını almış sizde o noktadan geri başlıyormuşunuz hissi kaplar içinizi. Sokaklar kendinden instagram efektlidir. Biraz sepia biraz inkwell..  Bruges-la-Morte daki ölüm sessizliği hakimdir heryere..ses maksimum iki diş..turistlerin sesleri filtrelidir gelmez kulağınıza.. Sessiz ve sıkıcıdır belkide ama dünyanın en güzel ve en masalsı yerlerinden biridir Brüj..

Brugge_AraBahceİşte geçtiğimiz 2-3 Şubat günlerinde bu masalsı güzelliğin en can alıcı noktalarından biri olan belediye sarayında; Belfort kulesinin gölgesinde 6. Brugge Bira festivali düzenlendi.

Bizde beerader ekibi olarak bu festivalde sizler için yerlerimizi aldık 😉 Beni bu zorlu yolculukta yalnız bırakmayan Lockum grubunun saygıdeğer davulcusu Evrim aka. beerfestpanpaya.. sanat yönetmenimiz Erbay’a.. normalde şarap sever olan ama dost hatrı için lambic bile içen Gülben’e ve yarışmamıza Fransa’dan katılan Charlotte’ e  sonsuz teşekkürler/merci bocular …

Festival alanı Brüksel bira haftasonu kadar olmasa da kalabalıktı. Binadan içeri adımınızı atıp hemen girişteki kasalardan tur rehberinizi ve jetonlarınızı alabiliyorsunuz. Jetonlar 1,5 EUR ve tüm biralar (Westveleteren 12 de dahil) tek jeton. Onun dışında 15cl lik tadım bardağı ve istediğiniz yere bedava gönderebileceğiniz bir kartpostal hediye ediyorlar.

TrappistFestival çok organize ve düzenliydi. Rehberde tüm biraları nerden bulacabileceğiniz harita üzerinden gösterilmiş. Size kalan Hugo gibi haritaya bakıp hedefinize yol almak 🙂 Biz ilk olarak tükenme olasılığını göz önünde bulunduraraktan Trappist biralarının olduğu kısma yöneldik.

Normalde Westvleteren 12 almak Mario’nun prensese ulaşması gibi zorlu bir serüvendir fakat burda bu efsane herkesin tadımına açılmış.. arz-ı endam ediyordu güzelce bir köşede. Yalnız tek bir şart koşmuşlardı o da kişi başına bir Westvleteren 🙂 Ben evimde kasa kasa stoğum olduğundan es geçtim ama bu efsaneyi tadmak isteyenler için bu festival güzel bir imkan sağlamakta. Bilginize 😉

YemekSoylesiDaha sonra nasıl olduysa bir an için kendimizi bira ile yemek yapımı konseptli bir söyleşinin içinde bulduk. ‘ T Voermanshuys‘ un şefi Jo Nelissen tarafından verilen bu söyleşi Flamanca olduğundan fazla dayanamayıp ufak ufak kaçtık mekandan.

Gelelim festivalde incelediğimiz biralara. Bu sefer hiçbir şeyi şansa bırakmamak için festivale gelmeden dersimize güzelce çalıştık. 20 biralık bir liste hazırlamıştık kendimize ve nihayetinde aşağıdaki 15ini tadma şansını bulduk 🙂

RehberKadromuz :

La Trappe Quadrupel Oak Batch #11
Aachel Trappist Blond
Oude Gueuze Tilquin
Val-Dieu Grand Cru
Houblon Chouffe
Grottenbier Dark
Viven Imperial IPA
Viven Porter
Liefmans Goudenband
Saison De Dottignies
Noir De Dottignies
Maredsous Tripel
Troubadour Magma
Troubadour Imperial Stout
Steen Brugge

La_Trappe_Quad_Oak_AgedLa Trappe Quadrupel Oak – Batch #11 – De Koningshoeven

 Tipi : Quadrupel
 Bölgesi :  Berkel-Enschot / Hollanda
 Alkol Oranı :  %10 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : 10-14 Derece
 Bardak Tipi : Trappist bardağı. Orjinal bardağı için tıkla
 Raf Ömrü: 3-4 yıl

– La Trappe nin %55 Malbec Şarabı, %20 Fransız yaş meşe, %20 Fransız orta yanıklıkta meşe ve %5 yüksek yanıklıkta Acacia odunu fıçılarında bekletilmiş halinin bir harmanı bu bira. Zaten hiç fıçı görmemiş halinin bile ne kadar kompleks olduğunu düşündüğünüzde bu kadar fıçı görmüş bir birayı çözebilmek için duyularınızın beyninize gönderdiği sinyalleri 3 katlı integralden geçirmeniz gerekiyor 🙂
– Malbec taninli bir şarap karakteri.. orta yanıklıktaki fıçı odunsuluk.. yanık Acacia ise karamel, vanilya ve ceviz karakteri katmış biraya. Malbec in tanin karakterini yumuşatmak içinse şişede fermantasyona devam edilmiş.
– Bulutlu kehribar bir renge sahip biramız..hafif esmer köpüğü yoğun, ince ve kalıcı bir yapıya sahip.
– Aromada biramızdan gelen bir meysemsilik ve tatlılık..fıçı görmüşlüğünün getirdiği bolcana odunsuluk ve vanilya kokusu hakim.
– Karemelimsi bir tatlılık hakim biramıza. Vanilya, kuru meyveler ve az da olsa iç yakan bir alkol ..
– Ağızda bıraktığı etki kuru denilebilir. Odunsuluk özellikle bitişte etkin. Kompleks bir biradan beklenecek düzeyde uzun bir bitişi var biramızın.
– Orta – Yüksek arasında pürüzsüz bir gövdesi var. Gazlılık az denilecek düzeyde. Tamamıyla yumuşak bir dokusu var biranın.

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : Overall : 94, Style : 58
Beeradvocate : BA Score : 95 world-class , The Bros : N/A

Aachel_TrappistAachel Trappist Blond – Brouwerij der Trappistenabdij De Achelse Kluis

 Tipi : Belçika Kuvvetli Ale
 Bölgesi :  Hamont-Achel, Belçika
 Alkol Oranı :  %8 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : 10 -14 Derece
 Bardak Tipi : Trappist bardağı. Orjinal bardağı için
 Raf Ömrü: 3-4 yıl

– Belçika’daki 6 trappist üreticisinden en genci olan Aachel vakti zamanında Westmalle ve Rochefort’un yardımları ile küllerinden doğmuş.
– Biramızın görüntüsü çok hoş. Koyu altın renkli ve saydam. İki parmak kalınlığında, beyaz, yoğun  ve orta kararlı bir köpüğü var.
– Aromada tatlı bir meysemsilik(kayısı suyu) ve samanımsı bir tahıl karakteri hakim.
– Tadıda aynı şekilde tatlı meyvemsilik bitişteki kara biber dokunuşları ile dengelenmiş. Samanımsı tahıl karakteri tadında da hakim denilebilir. Ekibimizin ağır toplarından Erbay bu samanımsılığı beğenmeyip dudak büktü Aachel’a..
– Çıtır çıtır canlı bir gövdesi var. Orta yoğunlukta bolcana gazlılık ile desteklenmiş. Bir tripel için oldukça ferahlatıcı denilebilir. Favorim olmasada güzel bir trappist.. denemeye değer.

Benim puanım 8 / 10
Ratebeer
 : Overall : 98, Style : 97
Beeradvocate : BA Score : 90 exceptional , The Bros : 86 good

Oude_Gueuze_TilquinOude Gueuze Tilquin – Gueuzerie Tilquin

 Tipi : Lambic/Geuze
 Bölgesi :  Rebecq-Rognon / Belçika
 Alkol Oranı :  %6 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : 5 – 10 Derece
 Bardak Tipi : Şampanya bardağı veya düz bardak. Orjinali için..
 Raf Ömrü: Sanırım oldukça uzun ama evladiyelik mi bilemiyorum 🙂

– Boon, Lindemans, Girardin ve Cantillon‘dan gelen 1,2,3 yaşlarında lambiklerin harmanı bu biramız. Tilquin kendi lambiklerini üretmiyor. Adamlar harmanlama konusunda uzmanlaşmışlar.
– Turuncu sarı arası bir rengi ve neredeyse yok dencek bir köpüğe sahip.
– Bu biranin aroması brettanomyces diye bilinen ve şarap ve bira dünyasından çok tanınan bir organizmanın eseri. Şarap dünyasında bu afacan kötü bir şana sahipken bira dünyasında lambiclerin yıldız oyuncusu.
– Aromasını tanımlarken yabancı yorumcular at örtüsü, ıslak yün vs.. gibi yorumlar kullanıyorlar. Ben ise bu kokuyu muhabbet kuşu beslediyseniz bilirsiniz.. kafesinin içinde organik bir koku olur..aynen ona benzetiyorum işte. Yada yağmur yemiş yün bere kokusu 🙂 Onun dışında hafif bir limonilik var Tilquin de.. Benim gibi bu türün hastaları için normal gelebilecek bir aroma bu… fakat ilk defa deniyenler kesinlikle şaşıracak ve suratını buruşturacaktır 🙂
– Tadında ise iç gıdıklayan, ağız buruşturan çok güzel bir ekşilik var. Ekşi sevenler için müthiş bir deneyim.
– İlk yudumu aldığınızda ani bir flashback ile kendinizi Eminönü vapur iskelesinin önünde turşu suyu içerken buluyorsunuz..(hasret level : INSANE!)
– Hafif gövdeli bir bira ve tamamıyla ferahlatıcılık abidesi. Geuze dünyasında parlayan bir yıldız. Türü sevenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir şahaser.

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : Overall : 100 , Style : 84
Beeradvocate : BA Score : 96 exceptional , The Bros : N/A

Val_Dieu_Grand_CruVal-Dieu Grand Cru – Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu

 Tipi : Belçika Kuvvetli Ale / Quad
 Bölgesi :  Aubel / Belçika
 Alkol Oranı :  %10,5 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : 10 – 12 Derece
 Bardak Tipi : Trappist bardağı. Orjinali..
 Raf Ömrü: 2 yıl

– Mazisi 1216‘a kadar dayanan bir manastır Val-Dieu. 1997de bira üretimine geri dönmüşler. Eski trafileri modern tekniklerle birleştirip üretim yapıyorlar.
– Grand Cru oldukça koyu kırmızı bir bira. Köpük yoğun ve 2 parmak kalınlığında. Bardağın kenarında izler bırakıp ilerliyor ve bira bitene kadar yalnız bırakmıyor sizi.
– Koku ile lezzet birbirlerine çok yakın. İnanılmaz meyvemsi bir karakteri var biramızın. Kuru üzüm, kuru erik ve klasik Belçika mayasının aklınıza gelen tüm meyvemsiliği. Kavrulmuş malt karakterı meyvemsiliğin ardına gizlenmiş. Hafif porter vari çikolata dokunuşları ile. Kullanılan Saaz ve Hallertau şerbetçi otları biraz geri planda kalmış. Dolayısıyla tatlı denebilecek bir bira ama kesinlikle dengesiz değil.
– Biranın ipeksi bir gövdesi var. Orta gövdeli ve çok yumuşak. Gövde ve köpük yoğunluğu için kavrulmuş buğday kullanılmış. Diğer tripel/quad örneklerine göre daha az gazlı. Çok kompleks değil belki ama zevkle içebileceğiniz bir bira.

Benim puanım 8,5 / 10
Ratebeer
 : Overall : 98 , Style : 97
Beeradvocate : BA Score : 93 exceptional , The Bros : N/A

Houblon_ChouffeHoublon Chouffe – Brasserie d’Achouffe (Moortgat)

 Tipi : IPA Tripel
 Bölgesi :   Achouffe / Belçika
 Alkol Oranı :  %9 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : Maksimum 4-10 Derece
 Bardak Tipi : Trappist bardağı veya tulip/lale şekilli bardak. Orjinal bardağı ve şişesi için
 Raf Ömrü: 2 yıl fakat IPA olduğundan ne kadar taze o kadar iyi..

– Bulutlu sarı bir renk. Bolcana köpük. Köpük bardağımızın kenarında işleme bırakan cinsten (Brussels Lace/Brüksel Danteli) Köpüklü bira denildiğinde örnek olarak gösterilir bu bira..
– Amerikan şerbetçi otları (Amarillo ve Tomahwak) ve Çek Saaz bir araya gelirse ne olur ? Tabiki parfüm niteleğinde mükemmel bir aroma. Bazı biralar için koklamak yeterlidir işte bu bira da onlardan biri. Limoni bir meyvemsilik ve baharatlar. Saaz’ ın baharatsı katkısı bu birayı Amerikan IPA (APA)lardan ayıran özellik olmuş.
– Tada gelince IPA’in acılığı tripelin maltsı altyapısı ile dengelenmiş. Ama ibre biraz acı yönde denilebilir. Greyfurtun meyvemsi acılığı ve kara biber ile bitiş. Bu bira bir tripeldan daha çok IPA karakterli diyebilirim özet olarak.
– Gövde oldukça doyurucu orta ile yoğun arası. Lezzeti mükemmel bir şekilde ortaya çıkaran ipeksi bir dokusu var. Tek kelime ile kusursuz bir bira. IPA ve Tripeli bir araya getiren artizanal bir harika.

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : Overall : 99 , Style : 100
Beeradvocate : BA Score : 94 exceptional , The Bros : 98 world-class

GrottenbierGrottenbier Dark – St. Bernardus Brouwerij

 Tipi : Abbey Manastır Tarzı Koyu Ale
 Bölgesi : Watou / Belçika
 Alkol Oranı :  %6,7 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : 8 – 10 Derece
 Bardak Tipi : Trappist veya geniş şarap. Orjinal bardağı ve şişesi için
 Raf Ömrü: 3 yıl

Grotto Flamanca’da mağara demek. Bu bira Hoegaarden’ın mucidi Pierre Celis‘in son projelerinden. Üretimi ise St. Bernardus yapıyor.
– Bu biralar Belçika-Hollanda sınırındaki mağaralarda şampanya tarzında üretiliyorlar. Şişeler şampanya tekniğinde olduğu gibi mayanın çökmesi için hafif eğimli vaziyette tutulup ara ara çevriliyorlar. Ayrıca mağarada sürekli 12C lik sabit bir ısının ve %95 gibi bir nem oranının bulunması mayanın farklı özellikler göstermesine yol açmış Pierre Celis’e göre.
– Koyu kahve renkli biramız bronz renkli köpüğünü taç etmiş kendine çıkarmıyor kafasından. Metrecelerce uzaklıktan ben Belçika birasıyım diye bağırıyor bu görüntüsü ile Grottenbier.
– Koyu maltların hakimiyetinde bir bira Grottenbier. Ayrıca bolcana egzotik baharat ile desteklenmiş. Burnunuza gelen zencefil, tarçın, koyu ekmek kokuları birazdan tadıcagınız birayı müjdeliyor adeta.
– Malt yapılı bu biramız beklenelin aksine oldukça kuru. Sanırım mağarada geçirdiği uzun zamanlar mayayı yeterince acıktırmış ve maltdaki tüm şekerler fermante olmuş. Hafif bir meyvemsilik hakim biramızda fakat baharatların etkisi genelde ve özellikle bitişde apacık ortada. Kesinlikle çok farklı tanımlaması zor bir bira.
– Oldukça gövdeli neredeyse kremamsı bir bira. Gazlılık düşük seviyelerde.(sanırım biraz daha bekletilse tamamıyla yok olur)
– Michael Jackson’ın yılın en iyi birası diye tanımladığı gerçektende çok farklı bir bira Grottenbier. İvedilikle önerilir 🙂

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : Overall : 95 , Style : 97
Beeradvocate : BA Score : 85 good , The Bros : 62 poor

 

Viven_Imperial_IPA_ve_PorterViven Imperial IPA – Brouwerij van Viven

 Tipi : Imperial/Double IPA
 Bölgesi :  Sijsele / Belçika
 Alkol Oranı :  %8 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : 4-10 Derece
 Bardak Tipi : Lale şeklinde bardak. Orjinal bardağı ve şişesi için
 Raf Ömrü: 2 yıl – taze önerilir

– Viven Belçika’daki yeni nesil üreticilerden. Klasik Belçika stillerinin yanında İngiliz/Amerikan stillerine de yer veriyorlar biralarında. Bizim incelelesini yaptığımız biralarda bu yabancı stiller.
– Kızıl renkli biramız..az bulutlu..saydam denilebilir. Köpük resimden de göründüğü üzere efsanevi 🙂
– Biramızda Amarillo, Tomahwak ve Simcoe gibi meyvemsi Amerikan şerbetçi otları kullanılmış. Aromada tropik meyvelerden, limongillere … türlü türlü meyve karakteri mevcut.
– Lezzetde acılık ön planda. Simcoe in yüksek alfa asidisesi kendini hissettirmiş. Çok yormayan güzel bir acılık bu. Türe alışık olmayanlara fazla gelebilir.
– Orta gövdeli ve oldukça yapışkan gövdeli bir bira. Sanırım fermente olmayan bazı şekerler şerbetçi otunun arkasında saklanmışlar 🙂 Özetle bu stili seviyorsanız denemeniz gereken biralardan.

Benim puanım 8,5 / 10
Ratebeer
 : Overall : 98 , Style : 90
Beeradvocate : BA Score : 89 good , The Bros : N/A

IMG_8101_1Viven Porter – Brouwerij van Viven

 Tipi : Porter
 Bölgesi :  Sijsele / Belçika
 Alkol Oranı :  %7 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : 10 – 13 Derece
 Bardak Tipi : Lager bardağı veya lale şeklinde bardak. Orjinal bardağı ve şişesi için
 Raf Ömrü: 2 yıl

– Işık sızmayan koyu kahve renginde. Köpüğü de aynen kahve köpüğü gibi bolca ve kalıcı bir köpük.
– Birayı elinize aldığınız an sanki biri bulunduğunuz yerde kahve kavuruyor..başka biri de burnunuzun dibinde koyu bir Belçika çikolatasını kırıp kırıp size koklatıyor hissi yaşıyorsunuz 🙂 Ayrıca isli bir malt kokusu da hakim. Zaten biramız ABD’de Smoked Porter adıyla satılıyor.
– Çikolata ve kahve tadının arkasına az da olsa alkol gizlenmiş. Alkol az da olsa vanilya ve karamel ile çevrelenmiş. İsli ve acıya çalan bir bitişi var.
– Gövde porter veya stoutlardan beklenilene göre biraz daha zayıf ama yeterli. Orta düzeyde bir gazlılığa sahip.
– Belçikalılar Porter veya Stout türünde çok fazla bira üretmezler. Ama yaptıklarında da genelde boş geçmiyorlar (bknz. Struise bknz. Viven) Gövdenin türe göre az hafif kaçması dışında mükemmel bir porter(veya stout her neyse artık)

Benim puanım 9 / 10

Ratebeer : Overall : 97 , Style : 96
Beeradvocate : BA Score : 86 good , The Bros : N/A

Yazımızın diğer bölümünde : Liefmans Goudenband, Saison De Dottignies, Noir De Dottignies, Maredsous Tripel, Troubadour Magma, Troubadour Imperial Stout, Steen Brugge biralarını inceleyeceğiz.

Festivalde çektiğimiz diğer fotoğraflara göz atmak için Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz : http://www.facebook.com/beeradercom

Bir cevap »

  1. Geri bildirim: Seyâhatnâme-i Meşrubat – Cilt 2 : St. Bernardus | Beerader.com

  2. Geri bildirim: Seyâhatnâme-i Meşrubat – Cilt 4 : Westvleteren | Beerader.com

Yorum bırakın