RSS Besleme

Seyâhatnâme-i Meşrubat – Cilt 2 : St. Bernardus

Posted on

siseler_icersiThe day is coming..Armageddon’s near..Inferno’s coming…Can we survive the blitzkrieg ?

4 Şubat 1945‘de Belçika tamamıyla Alman işgalinden kurtarılmış ve nispeten özgürlüğüne kavuşmuştur. Fakat savaşın ülkede yarattığı tahribat çok büyük derecelerdedir… Bu tahribattan nasibini alanlar arasında biraseverlerin dünyanın en iyi birası olarak gösterdiği Westvleteren 12‘i yapan St. Sixtus manastırı da vardır. Duvarları yıkılan, yolları mahvolan manastır varlığını sürdürebilmek  için çareler aramaktadır. Manastırın renovasyonu ve kendi günlük ihtiyaçları için bir şekilde sabit gelire ihtiyaçları vardır ve bu sebepten de bira üretimlerine başka yerde devam etmek durumundadırlar.

cheese_stamp_from_30s

*St. Bernardus peynir mühürü

Keşişler bu amaçla manastırın pek de uzağında olmayan Watou adlı küçük kasabada peynir üreticiliği yapan Evarist Deconinck‘i bulurlar. Ne büyük tesadüftür ki bu peynir üreticisi Fransa’dan kaçan Mont de Cats (günümüzde kendi biralarını üretiyorlar…hatta bi ara 8. Trappist olacakları söylentileri vardı) Trappist rahipleri tarafından kurulmuş bir yerdir. Bu sebeple adı başlangıçta Refuge de Notre Dame de St.Bernard dir. Zamanla keşişler ülkelerine geri döner ve Deconinck üretimi devralır.

Yapılan anlaşma sonucunda Sixtus manastırının brewmasterı Mathieu Szafranski St. Bernardus’a katılır ve beraberinde bira üretiminde kullanılan ekipmanlarını ve en önemlisi de bira mayasını getirir. St Bernardus 1946’da bira üretimine başlar. 1960’da St. Bernardus’u Claus ailesi devralır peynir üretimine artık devam edilmez ve üretim Belgomilk’e devredilir. 1962’de ise 30 yıllık daha lisans anlaşması yaparlar 46 yıllık bu ortaklık boyunca St. Bernardus, Sixtus’un biralarını Trappist Westveletern, St. Sixtus ve son olarak da Sixtus gibi adlarla pazarlarken diğer yandan da keşişler kendilerinin ve In De Vrede (yazı dizimizin son bölümünde bahsetcez)’in de aralarında olduğu bölgeden 3 pubun kullanımı için üretim yaparlar.

92’de lisans biter ve trappist manastırlar; bundan gayrı trapist ismi sadece bu duvarlar içinde üretilen biralara verilecektir derler. Bu karar sonrasında biralar artık St. Bernardus adıyla üretilmeye başlanır. Günümüzde St. Bernardus hala St. Sixtus’un orijinal tarifi ile üretilmektedir. İlginç olan şudur ki kullanılan maya kültürü orjinal St. Sixtus kültürü iken günümüz Westy12’de  90 yılından beri Westmalle mayası kullanılır.

Watou yolcusu kalmasın…

brouwerij_st_bernardus

Bira evinin girişi

Alvinne de işimiz planlanandan biraz daha uzun sürmüştü o yüzden St. Bernardus’daki tura yetişmek için acele etmemiz gerekiyordu. Belçikanın en büyük şerbetçi otu bölgesi Poperinge‘yi geçip Watou’ya vardık. Watou şehir merkezinde bira ustası (brewmaster) heykeli bulunduracak kadar birayla içli dışlı bir şehir. St. Bernardus dışında Van Eecke‘de bölgenin ünlü bira üreticilerinden. Bölgede 3 yılda bir şerbetçi otu festivali düzenleniyor, ayrıca şerbetçi otu müzesi de bulunmakta (..Diğer müzeler Wolnzach(Almanya) ve Washington(ABD)’de). Poperinge bölgesinde Target, Northern Brewer, Challenger, Admiral, Fuggle ve Hallertau gibi türler yetişmekte. Belçika’nın şerbetçi otu üretiminin %80’i bu bölgeden.

tarla

Yakındaki tarlalar ve ünlü ‘Cennetsel nektarı size ulaşabilir kılıyoruz’ sloganı..

St. Bernardus’un bulunduğu sokak Trappist yolu olarak adlandırılmakta. St. Sixtus ile lisanslarını her ne kadar kaybetmiş olsalar da Trappistenweg ismini şişelerinde gururla taşıyorlar. Bernardus’un hemen yanı başında şerbetçi otu tarlası bulunmakta.

Tura muhteşem bir dakiklik ile yetiştik ve tanıtım videosunu izlemek için yukarıya çıkarıldık.

Daha sonra rehberimiz eşliğinde fabrika turuna başladık. Burda birayı kaynatıyoruz, burda fermanta ediyoruz, burda şişeliyoruz tarzında detaya girmeden verilen yüzeysel ve sıkıcı bir turdu şahsen. Ne yazık ki turla ilgili paylaşabileceğim ilginç bir detay yok o yüzden. Herşeye rağmen yolunuz o taraflara düşer de gezmek isterseniz turla ilgili detaylar :

Brouwerijbezoeken.pdf erişimi için tıklayın

Yıllar ilerledikçe  şartlara bağlı olarak şişenin üstündeki dayıdaki değişim göze çarpmakta. Her yılın modasına uygun kıyafetler giydirilmiş amcamıza. Bu arada St. Bernardus’un St. Sixtus quadını merak edenler Antwerp Kulminator‘in efsanevi mahsenlerinde yıllardır muhafaza edilen bu birayı bulabilirler.

Fotoğraf için : http://www.conconsanantonio.net/2013/07/kulminator-bar-antwerp.html

*Kulminator St. Sixtus Kolleksiyonundan…

5146903606_29d026d92e_b

*St. Bernardus ve Westveleteren’in tarihinin yattığı şişeler.

Ayrıca St. Bernardus ne iştir bilinmez ama Japonya’da da çok popüler… hatta Tokyo’da Brasserie St. Bernardus adında bir pubları bulunmakta. Tokyo için özel ürettikleri bir biraları da bulunmakta. Japonya’da yaşayan beeraderlerin bilgisine..

tokyo

*Hakarimasu takarimasu bu kadın beni yakarimasu…

st-bernardus-tokyo-label

*Kimonolu dayı..

Gelelim günün en güzel anına…tadım notlarımıza…Gezi esnasında sadece Abt 12 ve Tripel tadımı yaptık. Diğer biralar farklı zamanlarda hüpletildi.

siseler_dukkan

St. Bernardus hediyelik set

nesiller_boyu_stbernardus

Nesiller boyu güven yıllar boyu pakpen…

abt12St. Bernardus Abt. 12

Tipi : Quad
Bölgesi :  Watou / Belçika
Alkol Oranı :  %10 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : Oda sıcaklığı
Bardak Tipi : Tulip, konyak veya trappist
Raf Ömrü: 4 yıl (teorik olarak çok daha uzun..)

– St. Bernardus’un  amiral gemisi. Alexis ve Prisma arpalarından yapılan açık renk Belçika Pilsener maltları ile az da olsa kavrulmuş malta (Belçika Debittered) Target ve Styrian Golding eşlik ediyor. Ayrıca abbey biralarının vazgeçilmezi candi şekeri (invert şeker şurubu) de tarifin parçalarından. (kimilerine göre delikanlı bira değil yani 🙂 )
– Daha önce belirttiğim gibi kullanılan maya orjinal St. Sixtus mayası ve kondüsyonlama amaçlı kullanılan maya da bu mayanın ta kendisi. Yani bu ev üreticileri için büyük nimet çünkü şişedeki maya alınıp St. Sixtus mayası elde etmek mümkün 😉
– Demli çayı andıran rengi ve iki parmak kalınlığındaki yumuşak ve krem rengi köpüğü ile klasik bir Belçikalı. İçtikçe köpüğünüz bardağın kenarlarını işlemelerle süslüyor. Ayrıca bardağınız içinde yüzen tortuları görmek mümkün.
– Biri Belçika mayasının imzası olan ester ve phenolleri merak ederse diye cebinizde bu biradan bir adet bulundurun. Mısır çarşısında bir yolculuk bu biranın aroması. Kuru meyveler (kuru üzüm, erik, incir vs..) ve baharatlar (kara biber, karanfil vs..). Aromada hafifte olsa alkol de alınmakta. Ayrıca malt karakteri çok katlı bir çikolata, karamel, pekmez ve bal serüveni olarak karşımızda… Gerçekten çok zaman tanımanız gereken bir bira. Isındıkça her nefes çekişinizde farklı aromalar sizi bekliyor. Ayrıca bir kere içip karar kılmak için fazla kompleks bir bira. Kesinlikle birden fala şişe alın ve farklı zamanlarda(örneğin birer sene aralarla) içip notlarınızı karşılaştırın.
– Lezzette burnu takip eder nitelikte. Özellikle gezimiz esnasında musluktan içtiğimiz biramızda bitişte oldukça keskin bir şerbetçi otu acılığı almak mümkündü. Ayrıca alkolü bitişte hissetmek mümkün. Biramız kremamsı bir gövdeye sahip ve gazlılık tam istenilen düzeyde. Inverse şeker yüksek alkol oranına rağmen gövdemizin korunmasında yardımcı olmuş.

abtmagnum2012

* St. Bernardus Abt 12 Magnum

– Fazla söze gerek olmayan bir dünya klasiği Abt 12. Ayrıca kolay bulunabilir oluşu West 12 ve Rochefort 10’a göre çok daha cazip kılmakta bu birayı. Bira seven herkesin kesinlikle denemesi gereken bir şahaser. Ayrıca St. Bernardus’u 7 ceddi ile paylaşmak isteyenler için magnum versiyonu da bulunmakta 🙂

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 9,5 / 10
Ratebeer
 : Overall : 100, Style : 100
Beeradvocate : BA Score : 99 , The Bros : 100

stbernardus_christmas_bru2013St. Bernardus Christmas Ale

Tipi : Quad
Bölgesi :  Watou / Belçika
Alkol Oranı :  %10 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : Oda sıcaklığı
Bardak Tipi : Tulip, konyak veya trappist
Raf Ömrü: 4 yıl (teorik olarak çok daha uzun..)

Abt. 12’e göre çok az daha açık renkli ve altın sarısı vurguları olan bir bira. Köpük oldukça kararlı ve uzun ömürlü. Abt 12’e göre daha yoğun kremamsı. Aynı zamanda baharatlılık yanı biraz daha ağır basan bir bira. Brüksel bira haftasonu 2013’de musluktan içme fırsatım oldu. Abt 12 kadar kompleks bir bira fakat daha iyi ya da kötü diyebilmem için sanırsam yan yana içmem gerekecek 🙂

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 9,5 / 10
Ratebeer
 : Overall : 99, Style : 99
Beeradvocate : BA Score : 94 , The Bros : 90

St. Bernardus Prior 8

Tipi : Dubbel
Bölgesi :  Watou / Belçika
Alkol Oranı :  %8 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 12-14 Derece
Bardak Tipi : Tulip, konyak veya trappist
Raf Ömrü: 4 yıl

abt8_fermentasyon_tanklari

Rahatsız etmeyin içerde Prior 8 yatıyor 😉

– Abt 12 nin alkol oranı daha az ve biraz daha tatlı malt karakterli olan sürümü. Kimilerine göre büyük abisi Abt 12 ile karşılaştırıldığında biraz silik kalmakta.
– Bana kalırsa oldukça keyifli ve içimi rahat bir Dubbel. Türü sevenlere ilk önerdiğim biralardan.

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : Overall : 99, Style : 100
Beeradvocate : BA Score : 93 , The Bros : 89

pater6St. Bernardus Pater 6

Tipi : Dubbel
Bölgesi :  Watou / Belçika
Alkol Oranı :  %6,7 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 12-14 Derece
Bardak Tipi : Tulip, konyak veya trappist
Raf Ömrü: 4 yıl

– Prior 8 in de yumuşak sürümü. St. Bernardus biralarına giriş seviyesi adeta. Bu türe alışık olmayanlar damaklarını eğitmek için Pater 6 – Prior 8 ve Abt 12 yolunu takip edebilirler 🙂
Snickers‘i andıran çikolatamsı, karamelize ve fındıksı bir aroma ve tad profili var. St. Bernardus mayasının imzasını bu birada da görmek gayet mümkün. Oldukça meyvemsi bir omurga ve kuru ve baharatlı bir bitiş.
– Abilerine göre nispeten zayıf gövdeli fakat gazlılık yine oldukça baskın. Dediğim gibi tam bir Bernardus 101 birası, türe çok aşina olmayanlara özellikle tavisye edilir.

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 8,5 / 10
Ratebeer
 : Overall : 96, Style : 98
Beeradvocate : BA Score : 92 , The Bros : NA

tripelSt. Bernardus Tripel

Tipi : Tripel
Bölgesi :  Watou / Belçika
Alkol Oranı :  %8 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 8-12 Derece
Bardak Tipi : Tulip, konyak veya trappist
Raf Ömrü: 2 yıl

– Bal rengi biramızı krem rengi ve oldukça yoğun kremamsı bir köpük eşlik ediyor. Bardağınızın kenarında ince kanallar halinde köpüğümüz izler bırakıyor.
– Yine müthiş bir meyvemsilik hakim aromada. Kayısı, mango, ananas,kavun ve hafif narenciye tonları. Ayrıca mayanın getirdiği baharatlılık meyvemsiliği desteklemiş.
– Lezzette aynı şekilde meyvemsi. Bal gibi bir kavunu andıran bir başlangıç, limon kabuğu şeklinde yumuşak ve hafif iç gıdıklayan bir ekşime ve akabinde gelen bahratlılık ile çok yönlü bir tadım. Bu birayı en güzel yapan ise bu kadar kompleks ve bu kadar içilebilir oluşu. Her yudumu sizin için ayrı bir süpriz adeta.
– Gövde oldukça kremamsı ve gazlılık oldukça canlı ve yeterli.Kesinlikle en iyi tripellardan. Sanırsım St. Bernardus kötü bira yapmayı beceremiyor.

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : Overall : 99, Style : 99
Beeradvocate : BA Score : 94 , The Bros : 97

watouWatou Tripel

Tipi : Tripel
Bölgesi :  Watou / Belçika
Alkol Oranı :  %7,5 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 8-12 Derece
Bardak Tipi : Tulip, konyak veya trappist
Raf Ömrü: 2 yıl

– Yanlarda altın sarısına çalan kayısı suyu renginde. Başlangıçta bolca köpüren daha sonra ise ince bir tabaka şeklini alan beyaz sayılabilecek köpüğe sahip.
– Armut tatlısını andıran bir aromaya sahip. Baharatlılık ve meyvemsilik Bernardus Tripel’e göre oldukça çekinik fakat yinede oldukça güzel ve yerinde. Alkol ise Watou Tripel’da neredeyse hiç hissedilmiyor.
– Tadımda ise meyvemsilik yine ön planda. Armut, elma ve narenciye.. Ayrıca karanfil ve karabiber benzeri maya baharatlılığı ile dengelenmiş bu meyvemsilik. Ayrıca şerbetçi otu karakteri diğer Bernardus biralarına göre biraz daha belirginleşmiş bu biramızda.
– Bu bira ile ilgili en can alıcı şeylerden biri ipeksi dokusu ve kremamsı gövdesi oldu. Gazlılık oldukça yumuşak. Türden daha canlı daha bol bir gazlılık bekliyorsunuz fakat bu haliyle de oldukça başarılı. Bu bira için de Tripel’a giriş birası diyebiliriz.

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 8,5 / 10
Ratebeer
 : Overall : 96, Style : 97
Beeradvocate : BA Score : 91 , The Bros : NA

GrottenbierGrottenbier Dark (2012deki Brugge Bira Festivali incelememden alıntıdır)

 Tipi : Abbey Manastır Tarzı Koyu Ale
 Bölgesi : Watou / Belçika
 Alkol Oranı :  %6,7 ABV alkol oranı
 Önerilen Sıcaklık : 8 – 10 Derece
 Bardak Tipi : Trappist veya geniş şarap. Orjinal bardağı ve şişesi için
 Raf Ömrü: 3 yıl

– Grotto Flamanca’da mağara demek. Bu bira Hoegaarden’ın mucidi Pierre Celis‘in son projelerinden. Üretimi ise St. Bernardus yapıyor.
– Bu biralar Belçika-Hollanda sınırındaki mağaralarda şampanya tarzında üretiliyorlar. Şişeler şampanya tekniğinde olduğu gibi mayanın çökmesi için hafif eğimli vaziyette tutulup ara ara çevriliyorlar. Ayrıca mağarada sürekli 12C lik sabit bir ısının ve %95 gibi bir nem oranının bulunması mayanın farklı özellikler göstermesine yol açmış Pierre Celis’e göre.
– Koyu kahve renkli biramız bronz renkli köpüğünü taç etmiş kendine çıkarmıyor kafasından. Metrecelerce uzaklıktan ben Belçika birasıyım diye bağırıyor bu görüntüsü ile Grottenbier.
– Koyu maltların hakimiyetinde bir bira Grottenbier. Ayrıca bolcana egzotik baharat ile desteklenmiş. Burnunuza gelen zencefil, tarçın, koyu ekmek kokuları birazdan tadıcagınız birayı müjdeliyor adeta.
– Malt yapılı bu biramız beklenelin aksine oldukça kuru. Sanırım mağarada geçirdiği uzun zamanlar mayayı yeterince acıktırmış ve maltdaki tüm şekerler fermante olmuş. Hafif bir meyvemsilik hakim biramızda fakat baharatların etkisi genelde ve özellikle bitişde apacık ortada. Kesinlikle çok farklı tanımlaması zor bir bira.
– Oldukça gövdeli neredeyse kremamsı bir bira. Gazlılık düşük seviyelerde.(sanırım biraz daha bekletilse tamamıyla yok olur)
Michael Jackson’ın yılın en iyi birası diye tanımladığı gerçektende çok farklı bir bira Grottenbier. İvedilikle önerilir :)

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : Overall : 95 , Style : 97
Beeradvocate : BA Score : 85 good , The Bros : 62 poor

stbernardus_witSt. Bernardus Witbier

Tipi : Buğday birası
Bölgesi :  Watou / Belçika
Alkol Oranı :  %8 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : Oda sıcaklığı
Bardak Tipi : Tulip, konyak veya trappist
Raf Ömrü: 4 yıl (teorik olarak çok daha uzun..)

– Bu türün klasiklerinden Hoegaarden ve Celis White gibi biraların yaratıcısı Pierre Celis denetiminde yapılmış bir buğday birası.
– Bulutlu ve vitamin barlarından çıkma buz gibi portakal-limon suyu renginde biramız. Beyaz ve kremamsı köpüğü harika gözükmekte. Lacing bolca var ve gözle görülür bir gazlılık var.
– Aroma karşı mahalleden duyulacak yoğunlukta. (..abartmayı sevmez..) Naneli, karanfilli tap taze limonata aroması hakim biramızda ve tabi ki buğday ve kişniş..
– Lezzet de burnu takip ediyor. Müthiş ferahlatıcı tatlı limon ve baharatlılık. Belçika mayasının etkileri diğer Belçika buğday biralarına göre daha baskın biramızda.
– Sanırım ağız hissi ve gövdesi bu birayı dünya çapında bir bira yapan en anahtar özellikler. Biranın yumuşacık ve bir o kadar da ferahlık verici bir dokusu var. Ayrıca bir yudum aldığınızda ağzınız dolu dolu oluyor sanki smoothie içiyormuşcasına 🙂

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : Overall : 95, Style : 99
Beeradvocate : BA Score : 93 , The Bros : 99

Son olarak sizler için St. Bernardus’un duvarlarından derlediğim ve Photoshop’la bir bir ayrıştırdığım resimleri paylaşayım 🙂

resim2 resim8 resim7
resim6 resim5 resim4
resim3 resim9 resim1

NOT : Yazı boyunca açıklamasında * olan resimler farklı sayfalardan ödünç alınmıştır 😉

Bir cevap »

  1. Güzel yazı olmuş.En çok merak ettiğim biralardandı, bikaç ay önce deneme şansım oldu.Westy 12 ye ulaşamayan biraseverler St Bernardus 12 içsinler derim. Bu arada şişedeki mayayı alıp St. Sixtus mayası elde edip bundan da evde bira yapan insanla, kadın/adam farketmez, her türlü sevişirim.

    Cevapla
    • Arbor Selamlar,

      Uzun zamandır gözükmüyordun, tekrar hoşgeldin 🙂

      Maya konusuna gelince; bu konuda kesin bişey yok aslında.. hatta Brew like a Monk kitabında kondüsyonlama için ayrı maya kullanıldığından bahsedilmiş fakat Prior 8 şişesinden maya kültürü ayrıştıran kimi piskopat homebrewerler StB profiline çok yakın sonuçlar elde etmişler.

      http://jaapie.org/?attachment_id=931

      Bu arada yorumunu okuyunca aklıma şu geldi

      Cevapla
      • uzun zamandır eskiye kıyasla daha az yazıyosun gibi, çok güldüm ama sayende akşam akşam, tşkler 🙂

  2. Üstat Selamlar,
    Harika bir özet giriş olmuş. Bu tipte hap şeklinde özetleri oluşturmak zor oluyor, çok detaya girmeden bilgi verecek şekilde özetlemek maharet isteyen bir iş ve bulunabilen pek mecra yok, birçok farklı kaynaktan alınan bilgilerin harmanı olması süper.

    Şişedeki mayayı kullanıp bira yapma işi kafamda bir ampul yakmadı değil! Ama TR’de imkanlar kısıtlı. Normal şekilde bile yapamaz olduk. Bu konuda Yıldırım Biracılık birşeyler yapabilir, efsanevi biraların mayaları ile birlar üretebilir diye düşünüyorum 🙂

    Favorilere eklenecek, harika bir tur yazısı oluyur. arada açıp açıp bakıyorum. Devamını da merakla bekliyorum..

    Görüşmek üzere..

    Cevapla
  3. Geri bildirim: Seyâhatnâme-i Meşrubat – Cilt 3 : Struise | Beerader.com

  4. Beerader Selam,

    Sayende biz de fabrika turu yapmış kadar olduk 😀 Ayrıca siten aracılığıyla bulup keşfettiğim Tournee General’de de St. Bernardus’u keyifle izlemiştim. Bira sever herkese tavsiye ederim.

    “Ayrıca bir kere içip karar kılmak için fazla kompleks bir bira. Kesinlikle birden fala şişe alın ve farklı zamanlarda(örneğin birer sene aralarla) içip notlarınızı karşılaştırın.” Sadece bu yoruma biraz takıldım 😀

    Bu birayı bulsa heyecandan düşürüp kıracak adamlar biliyorum. Belki de biri benim. O yüzden bol bol alıp yıllarca saklamak bizim coğrafya’da bir dervişlik testi filan olsa gerek. Ancak banka kasasına koyup, sözleşmeye bir yıl arayla açılacaktır maddesi ekletmem lazım. Gerçek bir irade testi olurdu bu yoklukta. Ya da paraya kıyıp Belçika’ya gelip vertical tasting yaptıran bir yer bulmalı. BiraAtolyesi’nin de dediği gibi “Türkiye’de imkanlar kısıtlı”

    Yine ağzımızın suyunu akıttın kardeş 😀

    Eline sağlık, afiyet olsun.

    Cevapla
  5. Geri bildirim: Seyâhatnâme-i Meşrubat – Cilt 4 : Westvleteren | Beerader.com

  6. İnanılmaz ama gerçek, St Bernardus Tripel ve Abt 12 artık Türkiye’de de bulunabiliyor. Leffe ve Hoegaarden ile başlayan ithal bira girişiminin manastır biralarına kadar ulaşması oldukça sevindirici. Bu noktada, bu nadide biraları tadan ve insanlara tattıran, tatmalarına vesile olan herkese teşekkür etmek lazım 🙂

    Cevapla
  7. Müthiş bir gelişme de bu biranın artık Metro marketlerde bulunabiliyor olması. Ayıptır söylemesi geçen gün 15 şişe aldım 😀 Böylece yıllandırma işlemi çok büyük bir işkence olmayacak. Yani, sanırım 🙂

    Cevapla

Yorum bırakın