RSS Besleme

Belçika Biraları Haftasonu 2012 – Bölüm 2

Posted on

Beeraderler yeni bir yazı ile tekrardan merhabalar. Bu hafta Belçika Biraları Haftasonu 2012 yazımızın ikinci bölümü ile sizlerle birlikteyiz. Yazımızın birinci bölümünü takip edememiş olanlar için linkimiz… Bu hafta Goliath, Keyte, Petrus Blond, Ter Dolen Kriek, Steenuilke ve Mongozo Coconut biralarının mini incelemelerini yapacağız.

Yine festival esnasında tattığımız Deus birası ise kesinlikle kendine has bir yazıyı hak eden özgün bir tür olduğundan kendisinin incelemesini Brut türündeki diğer bir efsane olan Malheur Dark Brut / Brut Noir ile birlikte yapmakta fayda gördük.

Goliath / Géants Gouyasse Tripel – Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes)

Tipi : Tripel
Bölgesi :  Irchonwelz / Belçika
Alkol Oranı :  %9 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 7-8 Derece
Bardak Tipi : Büyükçene şarap bardağı veya trapist bardağı
Raf Ömrü: 4 yıl

– Puslu altın rengi ve orta boylu beyaz köpüğü var biramızın. Köpük çok yoğun değil.
– Kokuda bolcana meyve(özellikle limon ailesi) aromasına Belçika mayasının kendine has kokusu eşlik ediyor. Karabiber kokusuna benzer az da olsa acı bir aroma var mayada.
– Goliath ekstra şeker desteği olmayan bir tripel. Bu yüzden malt karakteri oldukça hakim biraya. Yıllandıkça bu hafif tatlı malt karakterinin daha kuru bir yapıya dönüşmesi beklenebilir. Mayanın hafif baharatlı dokunuşu ile dengelenmiş bu tatlılık. Ayrıca Saaz şerbetçi otunun verdiği limon karakteride çok belirgin olmasa da biramızdaki dengeye katkıda bulunmuş. %9 alkol bunun neresinde dencek kadar güzel gizlenmiş alkol tadı.
– Çok yumuşak ve pürüzsüz.. ipek gibi bir duruşu var biramızın, orta düzeyde gövdeli denilebilir. Bolcana gazlılık ile desteklenmiş.

Brasserie des Géants , Pierre Delcoigne’ in eşiyle birlikte Irchonwelz kalesini alıp burayı bir mikrobrewery’e çevirmesi sonucunda 2000 yılında ortaya çıkmış ve Goliath gibi çok kaliteli biralara imza atan bir üretici. Delcoigne’ in Leuven üniversitesinde aldığı bira eğitiminin faydaları ise ürettiği biralardaki detaylarda saklı.  Goliath ‘ın şeker desteği olmayan ender tripellardan biri olması gibi…

Benim puanım 8,5 /10
Ratebeer
 : Overall : 91, Style : 88
Beeradvocate : BA Score : 87 good , The Bros : N/A

 Keyte Ostêns Belegeringsbier – Brouwerij Strubbe

Tipi : Tripel
Bölgesi :  Ichtegem/ Belçika
Alkol Oranı :  %7,5 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 7-8 Derece
Bardak Tipi : Büyükçene şarap bardağı veya trapist bardağı
Raf Ömrü: 2 yıl

– Bal sarısı biramızın görüntüsünde az da olsa içindeki mayanın yarattığı bulutluluk fark edilmekte.  Köpüğü bol sayılmaz ama yoğun. Bardağımızın kenarlarına Brüksel danteli işleyen bir köpük bu.
– Kokuda çok şaşırtan detaylar yok. Hafif ve tatlı bir kokusu var. Kent şerbetçi otunun limoni aroması çok hafif kendini hissettiriyor.
– Belçika mayasının meyveli ester karakteri var. Çok güçlü bir tripel olmamasına rağmen alkol tadı hissedilmekte. Ayrıca az da olsa beni rahatsız eden metalik bir bitişi var. Sanki bira şişesinin kapağı paslanmışta tadı biramıza geçmiş gibi 🙂
– Orta düzeyde gövdeli ve bir o kadar da gazlı bir bira. Hafif kremamsı bir duruşu var.

Strubbe‘ in 2004 yılında Ostend savaşı kutlamaları sebebiyle ürettiği ve Ostendli bira severlerin beğenisine sunduğu üç bira içinden seçilen bu tripelda Pilsener ve Munich maltlarına , Kent Goldings ve Hallertau şerbetçi otları eşlik etmiş. Bir Keyte olsa da içsek diyeceğim türden bir bira değil ne yazık ki. Ortalama bir tripel.

Benim puanım 7 /10
Ratebeer
 : Overall : 81, Style : 62
Beeradvocate : BA Score : 81 good , The Bros : N/A

Petrus Blond – Brouwerij Bavik 

Tipi : Belçika Açık Alesi
Bölgesi :  Harelbeke-Bavikhove/ Belçika
Alkol Oranı :  %6,6 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 7-8 Derece
Bardak Tipi : Büyükçene şarap bardağı veya snifter
Raf Ömrü: 1 yıl

– Oldukça temiz altın sarısı bir renk ve 1,5 parmak kalınlığında cappuccino köpüğü kıvamında bir köpüğe sahip biramız.
– Meyveli bir aroma. Belçika mayası yine sahnede. Elma ve karamelize malt.
– Leffe Blond vari bir karamelize maltlılık ve akabinde mayanın ester karakterinin kazandırdığı meyve dokunuşları.
– Zayıf bir gövde ve orta düzeyde gazlılık.

Petrus‘un Aged Pale, Oud Bruin, Tripel ve Speciale gibi başarılı kardeşlerinin yanında evin tembel ve haşarı çocuğu gibi kalmış Petrus Blond. Kötü bir bira değil kesinlikle ama çok özel de bir yanı yok açıkçası.

Benim puanım 7 /10
Ratebeer
 : Overall : 62, Style : 65
Beeradvocate : BA Score : 79 average , The Bros : N/A

Ter Dolen Kriek –  Brouwerij de Dool

Tipi : Meyve Birası
Bölgesi : Helchteren / Belçika
Alkol Oranı :  %4,5 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 7-8 Derece
Bardak Tipi : Büyükçene şarap bardağı veya şampanya bardağı
Raf Ömrü: 1 yıl

– Pembe kırmızı arasında parçalı bulutlu bir görüntüsü var. Kararlı olmayan azcana pembe bir köpük eşlik ediyor biraya.
– Kokladığınız anda sizi nelerin beklediğini anlayabiliyorsunuz. Adeta bolcana tatlandırıcı eklenmiş meşrubat kokusu 🙂
– Bu biraya Kriek demek, lambik bazlı Oude Kriek‘leri üreten brewmasterların kemiklerini sızlatır. Mezarlarında bir sağa bir sola döndürür. Bu düpedüz vişne suyu eklenmiş bir biradan öte değil.
– Zayıf bir gövde ve zayıf düzeyde gazlılık. Az da olsa gazlılık olsa belki en azından meyvalı soda olurmuş.

Festivalde özellikle bayanları rengi ile cezbetmekten öteye gidemeyen bir bira(?) oldu Ter Dolen Kriek. Böle bir festivale gelipte Kriek türünü bu bira ile tanımak bu türe yapılacak olan en büyük haksızlık olur. Kesinlikle gördüğünüz yerde kaçın 🙂

Benim puanım 4/10
Ratebeer
 : Overall : 13, Style : 36
Beeradvocate : BA Score : N/A , The Bros : N/A

 Steenuilke – Brouwerij DE RYCK

Tipi : Belçika Açık Alesi
Bölgesi : Herzele / Belçika
Alkol Oranı :  %6,5 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 5 Derece
Bardak Tipi : Büyükçene şarap bardağı veya şampanya bardağı
Raf Ömrü: 1 yıl

– Kayısı suyu görünümlü, parçalı bulutlu altın sarısı denilebilecek biramızın , beyaz ve orta düzeyde ve yoğuncana köpüğü var.
– Tad ve aromada limon karakteri hakim. Buna azda olsa baharatlılık ve otlar eşlik ediyor. Oldukça meyve karakteri yoğun bir bira. Ayrıca belirtmeliyim ki biramızda yapışkan otu, melekotu ve karaçalı gibi adını ilk defa duyduğum otantik otlar kullanılmış.
– Oldukça yumuşak bir bira. Orta gövdeli denilebilir. Gazlılık az denilebilecek düzeyde. Ferahlatıcı sayılabilecek bir bira.

Brouwerij DE RYCK‘ in Flemish Ardennes Regional Landscape Conservation Board (Ardenleri koruma ve ağaçlandırma vakfı :)) ile ortaklaşa ürettiği ve bölgeye has türlerden olan Kukumav kuşlarının korunmasına destek olma amacına hizmet eden biramız European Bear Star 2011‘ de en iyi Belçika Aleleri dalında gümüş madalya almış fakat ne yazık ki  bahsettiğim bu ulvi misyonu dışında bana göre çokta parlayan nitelikleri yok. Üreticilerinin sitesinde bile kendisi için özel bir sayfa açılmamış. Arend serisinin gölgesinde üvey evlad gibi kalmış biramız ve Kukumav kuşları 🙂

Benim puanım 6,5 /10
Ratebeer
 : Overall : 56, Style : 55
Beeradvocate : Yok


Mongozo Coconut  – Brouwerij Huyghe

Tipi : Meyve Birası
Bölgesi : Melle/ Belçika
Alkol Oranı :  %3,5 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 5 – 7 Derece
Bardak Tipi : Hindistan cevizi suyu içilen egzotik kaplar 🙂
Raf Ömrü: 1 yıl

Biramız(?) hakkında uzun uzun analiz yapmayacam çünkü bence bunu bira olarak nitelendirmek bile insanlık ayıbı. Beyaz renkli ve az da olsa köpüklü. Aroması ve tadı bildiğimiz hindistan cevizi suyu. Delirium Tremens‘ in çılgın üreticilerinden beklenecek türde aykırı bir ürün fakat ne yazık ki gördüğünüz yerde kaçılması gereken bir bira. Bir yudum aldıktan sonra bayılıyorsunuz direk. Şeker komasına girmeden bitirebilene helal olsun ! Tüm bu dediklerime rağmen, vay anasını ne ilginç biraymış derseniz; Huyghe ‘nin egzotik biralar serilerinde bulunan diğer biralar için linke tıklayabilirsiniz 🙂 Ayrıca kendilerinin glutensiz bir pils biraları bulunmakta ki bakmaya değer.

Benim puanım -1 /10
Ratebeer 
: Overall : 6, Style : 18
Beeradvocate : BA Score : 71 average , The Bros : N/A (beeradvocateciler yıkılın karşımdan !)

Festivalde çektiğimiz fotoğraflara göz atmak için Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz : http://www.facebook.com/beeradercom

2 responses »

  1. Merhabalar,
    Yine bir çırpıda okudum. eline sağlık. Belçika seyahatimde Delirium’da en çok tüketilen biralardan biriydi Kriek. Ben değişik ülkelerin biralarını tatmaktan fırsat bulamamıştım. Birşey kaçırmadığıma sevindim.

    Mongozo Coconut – Brouwerij Huyghe’u da Delirium’da görmüştüm ve sırf ilginçlik olsun diye içemeyi istiyordum ama adını bilmiyordum! Şanslıymışım..

    Yani yine ortak bira tutturamadık.. Sağlık olsun, içmediğimiz biraları öğrenmek de güzel oluyor. Merak katsayısı artıyor. Özellikle Goliath’ı listeye alıyorum!..

    Cevapla
    • Server Selamlar,

      Kriek konusunda yanlış anlaşılma olmasın. Kriekler ve özellikle Oude Kriekler çok özgün ve harika biralar. Ne yazık ki festivalde incelediğimiz bira bu türe yakışan bir bira değildi, o yüzden puanım düşüktü.

      İyi bir Kriek için : https://beerader.com/2012/07/21/oude_kriek_boon/ , bunun dışında sırada bekleyen bir kaç güzel Kriek incelemem de olcak.

      Ortak biralar elbet yayınlarız. Daha önümüzde çok inceleme var 🙂

      Afiyet olsun

      Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: