Alman imparatoru Kaiser Wilhelm II. ( 1859-1941) der ki … Zeige mir eine Frau, die wirklich Geschmack am Bier findet, und ich erobere die Welt.
..yani yaklaşık meali şöyle ki; bana birayı seven bir hatun getirin, size dünyayı fethedeyim uleen..
Grüß Gott ! sevgili beeraderler. Bu haftaki yazımızda Münih’ in ünlü Tal sokağındaki efsanevi Weisses Bräuhaus’ a yani Schneider birasının ilk olarak üretildiği yerdeki bira evine konuk olacak ve burda Schneider Aventinus Weizen Eisbock, Unser Original(Tap 7) ve Unsere Leichte (Tap 11) biralarının tadımlarını yapacağız.
Azıcık Tarih
Beyaz bira, yani buğday birası Bavyara’ da uzun yıllar sadece kraliyet ailesi tarafından üretilen/tüketilen bir biradır. 1516 yılında buğday hasatında yaşanan sıkıntılar sonucunda Dük Wilhelm IV. çıkardığı saflık yasası ile bira yapımında sadece arpa, şerbetçi otu ve su kullanılacaktır diyerekten buğday birasının ölüm fermanını imzalamıştır. Ama tabi ki bu soyluları bu güzel birayı içmekten alı koyamaz. Uzun yıllar boyunca Reinheitsgebot‘ a aldırış etmeden soylular buğday biralarını tüketmeye devam ederler. Neyseki zamanla saflık yasası değişikliklere uğrar ve arpa ibaresi , maltlanmış tahıl ibaresi ile değiştirilerekten buğday birası da bu kanuna dahil edilir. Daha sonra 1872 ‘de King Ludwig II. bu biranın üretim hakkını halktan biri olan Georg I. Schneider‘ e devreder. Schneider’ in o gün kullandığı tarif 6 nesil sonra hiç bozulmadan günümüze kadar aktarılmış ve Schneider Unser Original – Tap 7 de kullanılmaya devam etmektedir.
Mekan Hakkında
Schneider’ in Weisses Bräuhaus yani biraevlerinden Munih’ de 2 adet var, bir tane de Kelheim’de bira üretim yerine yakın olanı var. Bizim misafiri olduğumuz bira evi Marianplatz‘ ın hemen yakınında Tal sokağının üstündeki ve en eski/meşhur olanı. Mekana girdiğinizde mekanın otantik havası karşılıyor sizi. Genelde çok kalabalık olduğunu duymuştuk fakat bizim şansımıza o kadar da kalabalık değildi içerisi. Kalabalık olduğu durumlarda masalarda başkaları ile oturabiliyorsunuz 🙂
Oturduğunuzda masada Pretzel (Brezel)’ ler karşılıyor sizi. İkram sanmayın sonradan ne kadar yediyseniz parasını alıyor Alman’ lar 🙂 Good for Body and Soul – Bedeninize ve ruhunuza iyi gelir başlıklı menümüzde klasik Bavyara mutfağı yemeklerine Schneider’ in birbirinden leziz biraları eşlik ediyor. Biz yemek olarak Münih tipi Sauerbraten/Ekşi et rostosu söyledik. Etimiz Semmelknödel/Beyaz ekmek köftesi ile birlikte sunuldu.
Tabiki yemeklerden öte bizim için biralar önemliydi. Bolcana tuzlu ve insanı susatmak için tasarlanmış Pretzel’ lerimizi yedikten sonra biralarımız masaya geldi ve başladık yudumlamaya..
Schneider Aventinus Weizen Eisbock
1907‘ den beri üretilen ve dünyanın en eski weizenbocku (kuvvetli buğday birası) ünvanına sahip olan Schneider Aventinus (Tap 6), 1940 yılında bir gün hata sonucunda ısı kontrolünden geçmemiş varillerde taşınır ve bunun sonucunda biraların bir kısmı donar. Ortaya yüksek alkol oranlı ve kompleks yapısından hiç birşey kaybetmemiş bir Aventinus çıkar. Bu hatayı fırsata dönüştürme görevi ise baş bira yapım ustası Hans Peter Drexler‘ a düşer.
Şu an günümüzde yılda bir defa sınırlı sayıda üretilen bu Weizen-Eisbock’da distilasyona benzeyen bir teknik ile fermantasyon evresinin sonlarına doğru biramız dondurulur ve suyun kristalize olması sağlanır. Biramız damıtılıp kristalize suyundan arındıktan sonra ortaya alkol oranı çok daha yüksek (%12) bir bira çıkar.
Teknik Detaylar
– Tipi : Weizen-Eisbock. Yaklaşık Türkçe meali kuvvetli ve buz gibi buğday birası 🙂 (bknz. Türkçe’ ye çevirinin imksanız olduğu anlar …)
– Bölgesi : Kelheim / Bavyera/ Almanya
– Alkol Oranı : %12 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : 9-10 Derece
– Bardak Tipi : Weizen Bardağı – fakat biramız diğer yarım litrelik buğday biralarının aksine 0.33 lük şişede sunulduğundan bardağı da ona göre ufak tasarlanmış. Ayrıca orjinal bardağımızın dibi buzlu ve çok şık.
– Raf Ömrü: ~5 yıl
– Biramızın tüm diğer Schneiderler gibi Reinheitsgebot uyumlu. Ekstra katkı maddesi kesinlikle yok.
– Kullanılan maltlarda %60 buğday , %40 arpa maltı oranı varmış. Aventinus’da Alman Münih ve Pils maltına ilaveten çikolata maltı da kullanıldığı aşikar.
– Şerbetçi otu olarak Hallertau kullanılmış. Özellikle aromada kendini gösteren bir şerbetçi otu.
– Kullanılan maya Schneider‘ in kendi maya kültürü ve Alman buğday biraların imzası olan phenol ve ester karakteri mayamızın şaheseri. Bu organik bileşenler biramızı içerken muz ve karanfil tadı almamızı sağlıyorlar.
– Schneider biralarında Jura Dağlarının çok azda olsa nitratlı suyu kullanılıyor.
Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş
– Biramız kola renginde. Özellikle orijinal bardağı ile birlikte çok asil duruyor. Gayet bolcana, sarımtırak ve orta yoğunlukta köpüğümüz var.
– Ağır ağır ilerleyen hava kabarcıklarımız bardağın içinde bize görsel bir şölen sunuyorlar.
– Karamelize muz ve karanfil kokusuna, kuru üzüm ve az da olsa çikolata esansı eşlik etmekte.
– Biramızdan bir yudum aldığınızda Wundebar ! demekten kendinizi alamıyorsunuz. Müthiş kompleks bir bira. Aromadaki muz, karamel, karanfıl, kuru üzüm lezzette de etkili. Ayrıca Westveletren 12 e benzettiğim ve dipten gelen çok hoş bir bal tadı var. Biranın görünüşü ile tezat oluşturan ancak hiç rahatsız etmeyen iç ısıtıcı bir alkol tadı da bulunmakta. Kimi biralarda alkol tadı hoş olmaz ama bu birada kesinlikle tamamlayıcı bir unsur.
– Ağır denebilecek kremamsı bir gövdesi var Aventinus ‘un. Gazlılık az-orta arası. Yüksek alkol oranına rağmen çok temiz ve içilebilirliği çok yüksek bir bira.
Yine bir başyapıt ile karşı karşıyayız sevgili beeraderler. Kusursuz denilebilecek ve buğday biraları dünyasının Ferrarisi olarak adlandırılabilecek bir bira Aventinus Eisbock. Ayrıca eminim ki yıllandırılmaya fazlasıyla yatkın ve zamanla çok daha kompleks bir yapı alacak bir şaheser. Malt karakterinin kalitesinden bu apaçık ortada. Özellikle soğuk kış günlerinde çikolatalı bir tatlı ile insana fatality yaşatabilecek bir bira Aventinus Eisbock.
Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama
Benim puanım 9.5 / 10
Ratebeer : Overall : 99 , Style : 100
Beeradvocate : BA Score : 93 exceptional , The Bros : 99world-class
Schneider Unser Original (Tap 7)
Teknik Detaylar
– Tipi : Hefe Weisse / Weizen – Hefe:Maya Weizen:Buğday. Beyaz kelimesi (weiss) ile buğday kelimesinin (weizen) benzerleğinden dolayı weizenbier ile weissbier eşanlamlı olarak kullanılıyor.
– Bölgesi : Kelheim / Bavyera/ Almanya
– Alkol Oranı : %5.4 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : 9-10 Derece
– Bardak Tipi : Weizen Bardağı – 0.5lt lik bu bira tipine özel bir bardak.
– Raf Ömrü: ~1.5 yıl
– Georg I. Schneider’in ilk tarifi olan Unser Original‘da Aventinus‘dan farklı olarak haliyle çikolata maltı kullanılmamış. Ayrıca Aventinus’dan daha düşük bir yoğunluğu var biramızın. Aventinus – 28 , Unser Original – 12,8
– Onun dışında kullanılan şerbetçi otlarının, maya kültürünün ve suyun aynı olduğu söylenebilir. (Bknz. Aventinus Teknik Detaylar) Şerbetçi otu sanırım orjinal tarifte daha kısa süreyle kaynatılmış bu nedenle biranın acılık dengesine etkisi daha az olmuş.
Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş
– Bakır rengine yakın bir rengi var biramızın. Mayamızdan dolayı bulutlu. Köpüğü yumuşacık, temiz ve orta bollukta.
– Buğday biralarının imzası olan karamelize muz ve karanfil kokusu hafif bir limoni ekşilik ile tamamlanmış.
– Lezzet de aroma profili ile paralel. Tatlımsı malt karakteri öne çıkarken şerbetçi otu karakteri geri planda kalmış. Bir buğday birasından ne umuluyorsa bu birada mevcut, tek söyleyebileceğim diğer buğday biralarına nazaran maya karakteri (muz ve karanfil) Unser Original‘da maltlığın gölgesinde kalmış. Bu bana göre büyük bir eksi değil, Unser Original ‘i diğer buğday biralarından farklı kılan bir nitelik. Bu malt karakterinin tatlılığını kimileri çocukken çiğneyip tadı geçer geçmez attığımız sakızlara benzetebilir 🙂
– Orta düzeyde bir gövde ve gazlılık oranı var biramızın. Olabildiğince ferah ve temiz bir bira. Bir buğday birasından beklenen susuzluk gidericilik niteliklerine fazlasıyla sahip.
Tarihi niteliklerinden dolayı Unser Original hakkında çok iyi şeyler söylemek , abartılı benzetmeler yapmak isterdim ama nedense her yudumumdan sonra ‘tamam iyi bir bira ama acaba başkaları da benimle aynı fikir de olur mu‘ dedim. Kısaca insanda vay anasını sayın seyirciler etkisi yaratmayan iyi bir bira Schenider Unser Original, bir efsane değil. Bu arada özellikle belirtmek isterim ki yediğimiz et yemeği ile de en güzel bu bira gitti. Aventinus yemeğin önüne geçti, Unser Original ise güzel bir tamamlayıcı oldu. Vedat Milor‘un de dediği gibi 1+1=1 oldu yemek uyumu açısından 🙂
Günün Süprizi : Bierstacheln / Bira Çubuğu
Eski bir Alman demirci geleneği olan Bierstachlen özetle kızgın demirin biramıza batırılıp biramız köpürdükten hemen sonra çıkarılması işlemi. Bu özellikle beyaz biraların malt karakteri ile çok gidiyor. Çünkü fermante olmamış şekerler kızgın çubuk ile karamelize hale geliyor. Bunun dışında ortaya çok kararlı bir köpük ve gazlılığı azalmış içimi kolaylaşmış bir bira çıkıyor. Schneider ile Bierstachlen yapımını gösteren video :
Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama
Benim puanım 8 / 10
Ratebeer : Overall : 95, Style : 99
Beeradvocate : BA Score : 89 good, The Bros : 86 good
Schneider Unsere Leichte (Tap 11)
Teknik Detaylar
– Tipi : Leicht Hefe Weisse / Weizen (Hafif Buğday Birası)
– Bölgesi : Kelheim / Bavyera/ Almanya
– Alkol Oranı : %3.3 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : 9-10 Derece
– Bardak Tipi : Weizen Bardağı – 0.5lt lik bu bira tipine özel bir bardak.
– Raf Ömrü: ~1.5 yıl
Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş
– Çok az bulutlu açık saman sarısı biramızın köpüğü yoğun değil ve bir parmak kalınlığında.
– Kokuda ve lezzette tahıllar(buğday ve arpa maltı) oldukça hakim. Oldukça az alkol oranı tutturabilmek için mayamızın uzun süre çalışmasına izin verilmemiş anlaşılan. Buğday birası denildiğinde akla gelen muz ve karanfil aroması/tadı bu birada çok çekinik kalmışlar.
– Su gibi bir bira ama büyük abisi Tap 7 gibi serinletici ve ferahlatıcı değil.
– Orta düzeyde gövdeli ve gazlılığı da oldukça yumuşak.
Özetle Schneider ismine pek yakışmamış, soda niyetine içilebilecek bir bira Tap 11. Anlayacağınız üzere pek önermiyorum kendisini 🙂
Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama
Benim puanım 6 / 10
Ratebeer : Overall : 25, Style : 19
Beeradvocate : BA Score : N/A , The Bros : N/A
Türkiye’ de nerde bulunur ?
Schneiderleri Türkiye’ de bulmak mümkün. Yalnız biraz tuzlular. 10Tl in üstünde satıldığını duymuştuk. Nerelerde bulabileceğimizi yorumlarınızda belirtebilirsiniz.
Selamlar,
Schneider’i Türkiye’de bazı özel içki bayilerinde 16-18 TL civarına, restorantlarda ise 20-22 TL’ye bulabiliyorsunuz! 🙂
Türkiye’de güzel bira içmek tuzlu bir zevk.. Uner Original evde mevcut, daha önce içmiştim ama yorumlamak için uygun bir anı bekliyor..
7-8 kitap, onlarca site okudum taradım bira ile ilgili ama Bira Çubuğu’nu hiç duymamıştım. Denemeye çalışacağım..
güzel ve detaylı yazı için teşekkürler. Kıskanmaya devam ediyorum..
Selamlar Server,
Evet dediğin gibi ithal biralar ne yazık ki fazlasıyla tuzlu ülkemizde.
Tekrar deneme şansın olduğunda Tap 7 yorumlarını buradan da paylaşabilirsen mutlu oluruz.
Afiyet olsun