RSS Besleme

Danimarka’ nın Haşarı Çocuğu… Mikkeller

Posted on

Kopenhag… İlk daha uçakla inerken, adeta denizin içinden geçen Öresund Köprüsü‘ nün ve çevresindeki rüzgar güllerinin manzarasını gördüğünüzde vay anasını sayın seyirciler! dedirten… Türk taksicileri dışında herşeyin ayrı bir dünyadan olduğu, acayip tarz, acayip şekil bir şehir… Herşey modern birer dizayn harikası bu şehirde. İnsanlar bile bir değişik. Işıklarda beklerken yanınıza bir kaç Viking evladı geldiğinizde ulan bunlar da insansa benim birazdan natürel seleksiyona uğrayıp bu doğadan yok olmam gerekiyor dediğiniz tip de varlıklar. Mikkeller ise bu tarz şehrin yine bir o kadar tarz olan bar ve microbrewerysi(küçük ölçekli bira üreticisi). Biz bugünkü incelememizde  Carlsberg ve Tuborg gibi dev bira üreticilerinin gölgesinde amatör ruhuyla ön plana çıkan bu adamların 300 den fazla çeşit biralarının içinden 2 tanesini misafir edecez midelerimize… Cream Ale ve Funky (e)Star/Easter

* Kopenhag Mikkeller Barın dekorasyonu..

Mikkeller ‘in yaratıcısı olan Mikkel Borg Bjergsø  zamanında matematik ve fizik öğretmenliği yapan ve evinin mutfağında amatörce bira üretimine başlayıp daha sonra mevzuyu profesyonelliğe döken bir amcamız. Mikkeller ‘i diğer biracılardan ayıran en nemli özellikleri ise yeniliçi ve yaratıcı olmaları. Biralarında yüzyıllık bira stillerine kattıkları ufak ayrıntılar kendilerini bira dünyasının en yaratıcı bira üreticileri arasına sokmuş. Şişe dizaynlarından biralara verdikleri isimlere ve tabiki Kopenhag’ da biralarını sergiledikleri barlarına kadar herşey bu aykırılığın birer ürünü.


Revelatin Cat Ortaklığı ve Cream Ale

Mikkeller kendi imalathanelerinde ürettikleri biraları dışında, yine kendi tarifleri olan bir çok biralarını De Proefbrouwerij/Belçika , BrewDog/İskoçya , Nøgne Ø/Norveç … gibi dünyaca ünlü bira üreticilerine yaptırıyorlar. Onun dışında başka butik bira üreticileri ortak geliştirip beeraderlerin beğenilerine sundukları biraları da var. Bugün incelemesini yapacağımız biralardan biri olan Cream Ale ise Roma/İtalya’ dan Revelation Cat ile ortak ürettikleri bir cream ale. Kendileri bu birayı üretirken Amerika’ da 1920-1933 arasındaki alkol yasağı döneminden(Prohibition) öncesinden esinlendiklerini belirtmişler. (O nasıl oluyo la ?)

Revelation Cat hakkında kısaca bahsedersek onlar da en az Mikkeller kadar enteresan bir bira üreticisi. Sayfalarında belirttiği gibi aslında fiziksel olarak var olmayan bir üretici onlar. Fikirlerini başka üreticilere yaptırıp daha sonra kendileri de son rötuşları ekleyip satışa sunuyorlar. Mesela gelen biraları Woodwork Serisinde olduğu gibi farklı meşe fıçılarda olgunlaşmaya bırakmak gibi. Yaratıcısı Alex Liberati aynı zamanda Roma’ nın başarılı bira publarından Braserrie 4:20 nin işletmecisi.

Teknik Detaylar

– Tipi : Cream Ale
– Bölgesi :  Kopenhag/Danimarka & Roma/İtalya ortak yapım…
– Alkol Oranı :  %5 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : Maksimum 10 Derece
– Bardak Tipi : Pint veya Mug
– Raf Ömrü: 2 yıl

Pils, Cara-Pils, Pale/Açık , Vienna ve Munich maltları kullanılmış. Bu maltların herbiri biramızda ayrı bir göreve sahip. Kimi tad, kimi aroma, kimi köpük kararlılığı, kimi ise ağzıdaki hisse etkide bulunuyor.
Colombus alfa asit karakteri ile acılık, Amarillo klasik Amerikan limon/greyfurt aroması ve Challenger şerbetçi otları biranın kararlılığı ve baharatımsı aroma karakteri için kullanılmış.
– Ayrıca yardımcı olarak mısır ve yulaf  içeriyor. Mısır klasik Amerikan biralarında olduğu gibi biranın az da olsa tatlı karakterine katkıda bulunurken renginin açıklığını sağlamış. Yulafın ise gövde karakterine fayda sağlaması için kullanıldığı aşikar.

Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş

– Açık saman sarısı ve temiz bir rengi var biramızın. Köpükde aynı şekilde tertemiz ve bembeyaz.
– Kokladığınızda direk ilk dediğiniz şey limon ve greyfurt oluyor. Boş şişede bile günlerce Amarillo’ nun aroma yağlarının etkisi geçmiyor 🙂 Onun dışında çok azda olsa mayamızın kokusu gelmekte.
– Tad da aynı şekilde. Kompleks malt karakterinden nasibini almış. Malt tatlığı ile başlayıp, limon ve şeftali tadı ile devam ediyoruz. Bitirişde ise maya ve az da olsa Colombus’un acılığı etkin.
– Gövdesi hafif denilebilecek düzeyde. Gazlılık ise az. Çok yumuşak içimli bir bira.

Genel olarak içimi çok rahat olan serinletici ve harika kokan bir bira. Biradan hoşlanmıyorum diyenlerin bile deneyebileceği bir bira olduğunu düşünüyorum.

Funky (e)Star/Easter

İncelemesini yapacağımız ikinci Mikkeller birası ise Belçika’ da De Proefbrouwerij de üretilen Funky eStar. Fonotik bir espri yapmış şakacı Mikkeller bize bu biranın isminde … fung’ke e’st r .. Funky Easter demek istemişler aslında. Etiketindeki ilizyon tavşanlar da bunu doğrular nitelikte 🙂

Teknik Detaylar

– Tipi : Belgian Strong Ale / Belçika Tipi Kuvvetli Ale
– Bölgesi :  Kopenhag/Danimarka
– Alkol Oranı :  %9.4 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : Maksimum 10 Derece
– Bardak Tipi : Trappist bardağı veya Tulip
– Raf Ömrü: 6 yıl

– Şişe üzerinde bira ile ilgili çok bir detay yok ama It’s Alive adlı diğer biralarına içeriğinin çok benzediği ve sadece alkol oranın biraz yüksek olduğunu söylüyorlar.It’s Alive da kullanılan içeriğe göre biramızı yorumlarsak eğer :
– Açık renk ve karamel maltları kullanılmış.
– Hallertauer şerbetçi otunun topraksı tadı/kokusu ile Styrian’ ın baharat etkisi kullanılmış.
– Bira Belçikalı trappist Orval a hitap edilmiş.
– Brettanomyces mayası ise kokuda ve lezzette ağırlığını göstermiş.

* Halisünatif Funky-e-star etiketi

Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş

– Koyu turuncu ve hafif bulutlu bir rengi var. Köpüğümüz hafif sarıya bakıyor ve orta çoklukta. Bira bitene kadar bize eşlik ediyor. Bira kenarında çok iz bırakmadan yollanıyor köpük.
– Kokuda Brett mayası çok etkin. Ayrıca karamelize bir koku var.
– Tadı da benzer şekilde. Klasik Belçika stiline uygun. Maya ve meyveler(kara üzüm vs..) Bitiriş çok az da olsa baharatlı ve hatta acı.
– Orta ağırlıkta bir gövdesi var gazlılığı az denebilecek düzeyde.

Özetle biramız gönderme yaptıları Orval kadar iyi değil. Ama Orval‘ ı daha önce denememiş biri için çok farklı bir deneyim olacağına eminim. İçimi bir Trappiste göre daha rahat ama ne yazık ki bi trappist kompleksliğini yakalayamamışlar. Özellikle aroma tarafı çok zayıf ve mayanın hakimiyetinde.

Türkiye’ de nerde bulunur ?

Kızmayın bana ama sanırım herhangi bir Mikkeller‘i ülkemizde bulabileceğinizi sanmıyorum 😦 Ümidimiz Mikkeller gibi amatör ruhlu bira üreticilerinin de ülkemizden çıkması.

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Cream Ale
Benim puanım 8.0 / 10
Ratebeer : Overall : 92, Style : 100
Beeradvocate : BA Score : 85 good

Funky (e)Star/Easter
Benim puanım  7.5 / 10 (Orval içmemiş olsam puanım kesin daha yüksek olurdu…)
Ratebeer : Overall : 93, Style : 83
Beeradvocate : BA Score : 82 good

NOT : Yazı boyunca açıklamasında * olan resimler farklı sayfalardan ödünç alınmıştır ;)

Bir cevap »

  1. Mikkel Borg Bjergsø ile Hollanda’daki Brouwerij De Molen’ın düzenlediği bira festivalinde tanışma fırsatı bulmuştum. Yaptıkları biralar sıradışı ve gayet başarılı. Struise ile ürettikleri Elliot Brew’i tavsiye ederim. Danimarka dışında da Mikkeller biraları kolay bulunuyor.

    Cevapla
    • Struise ve Mikkeller iki yaratıcı üretici.. kesinlikle iyi ve farklı bir bira olmuştur.. öneriniz için teşekkürler ..alışveriş listeme ekliyorum 😀

      Cevapla

Yorum bırakın