RSS Besleme

Kardeşim indir bak o elini… Bir Antwerp klasiği : De Koninck

Posted on

Yaşlandık be beerader… Tarihlerimiz 14.01.2007, günlerden Pazar. İkinci elde fiyatlar dipte… Üniversiteden daha yeni mezun olmuşum. Gazı vermişler..aslansın sen, kaplansın sen demişler yollamışlar beni gurbet ellere… Antwerp, Belçika’ya… İş çıkışı Evren ve Mehmet ile Keyserlei de Giovanni ‘nin yerinde oturuyoruz. İç aksam Türk ama İtalyan modifiyeli garsonlar bizi karşılıyorlar.. bildikleri tek kelime olan Prego! ile.. Oturuyoruz leş pizzaları vatan hasreti ile yanıp tutuşan midelerimize yolladıktan sonra feci bir susama basıyor.. Listeye bakıyorum.. En üstteki birayı seçiyorum en iyisi budur heralde diyerekten.. Biraz sonra masaya özel bardağında alev gibi yanan De Koninck geliyor. O zamana kadar Efes le beslenmiş, Corona ya Petrus muamelesı yapmış bünyemde fırtınalar kopuyor, vay anasını sayın seyirciler diyorum…

* Silvius’un Antwerp Grote Markt’da bulunan heykeli/çeşmesi..

Efsaneye göre Antwerpen ismini Scheldt nehrinin kenarında takılan Antigoon adındaki bir devden almakta. Bu dev vakti zamanında yoldan geçenleri çevirir haraç toplarmış. Haraç vermeyenlerin de elini koparır atarmış nehre. Sonra Silvius Brabo adında bir Roma askeri çıkmış ve Antigoon manyağının elini kesip atıvermiş Scheldt’ e doğru. İsimde burdan geliyor işte. Antwerpen Flamanca hand werpen yani el atmaktan geliyor.

Biramızın üstündeki el işaretinin hikayesi ise biraz farklı aslında. İlk defa açıldığı yıllarda, kurulduğu bölge Mechelen ile Berchem’in ayrıldığı, suçluların asıldığı bir bölgedir ve burda bulunan bir çeşit uyarı tabelasından gelir o kırmızı el işareti diyorlar.

De Koninck; Scheldt nehri, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Cathedral of our Lady),elmas borsası ve Brabo ile Antigoon gibi bu şehrin sembollerinden. 1833 de kurulan bu imalathane Antwerp Hayvanat bahçesinden sonra bu şehrin en eski ticari kurumu. Şu an ise De Koninck‘in imalathanesi Duvel Moortgat tarafından işletilmekte. Antwerp‘e gelip de kendilerini ziyaret etmek isterseniz 7.5 EURluk bir turları bulunmakta : http://www.dekoninck.be/en/content/visit-brewery

* Endamın yeter…

– Tipi : Belgian Ale (De Koninck Speacial Ale diyor kendisine)
– Bölgesi :  Antwerp(Anvers) / Belçika
– Alkol Oranı :  
%5.2 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : 4-5 Derece
– Bardak Tipi : Bolleke (Flamanca: Küçük Top). Bu bardak tipi ile özdeşleşmiş biramız. Hatta Antwerp’de yerel halk bu birayı Bolleke diye sipariş vermekte.
– Raf Ömrü: Şişe versiyonu 1 sene, draft olan 9 ay.

– De Koninck de Alman Reinheitsgebot da olduğu gibi saflık esas alınmış. Şeker veya herhangi ekstra baharat vs.. kullanılmamış.
– Kullanılan maltlar Viyena ve Pils maltları. Malt harmanın wort(genç bira) yoğunluğu (gravity)11.8 Plato (1047)
Saaz-Saaz şerbetçi otları kullanılıyor ve bu otlar 3 farklı aşamada ekleniyorlar biraya. (Tat dengesı ve aroma katmak için). Acılık değeri 23 EBU.
– Kullanılan maya tipi bölgeye ve biramıza has Antwerp Ale Yeast. Eti Burçakvari bisküvi(püskevit?) karakteristiğini ve Belçika mayalarında tipik olan meyvemsiliğini biraya veren bu maya. 25 Dereceye veren sıcaklıkta 1 haftaya kadar fermentasyon ve soğuma sürecini bitirip daha sonra 2 hafta boyunca soğuk olgunlaşmaya (Lagering) bırakılıyor.

Tournée Générale (Belçika’da yayınlanan bira ile ilgili harika bir belgesel) De Koninck bölümü için (2:00 dan sonrası). Özellikle Bolleke konusuna değiniyorlar bu bölümlerinde :


Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş

– Alev gibi yanan bakır/kehribar rengi var biramızın. Özellikle çok fotojenik, üstüne ışık verdiğinizde yada flash patlattığınızda cayır cayır yanıyor 🙂
– Biramızın köpüğü başlangıçta çok havalı fakat zamanla havası sönüyor ve hacmini kaybediyor.
– Bolleke koku algısı için çok elverişli bir bardak tipi değil ama yine de bir karamel kokusu ve yoğun maya kokusu burnumuza gelmiyor değil.
– Dilimizden akarken önce maltların püskevitvari tadı daha sonra ise diğer Belçika biralarına göre sönük sayılabilecek meyve tadı ve en sonunda ise Saaz şerbetçi otunun baharatlılığı kendini gösteriyor.
– Çok ağız dolduran bir bira değil. Hatta hafif sayılabilecek bir gövdesi var. Gazlılık orta ile az arası.
– Ben özellikle gidip Antwerp’de bir kafeden draft versiyonunu tadmanızı öneririm. Şişe versiyonuna göre daha baskın daha serinletici bir yapısı var.

Birayla ilgili görsel bir şölen :


Türkiye’ de nerde bulunur ?

Bu biramızın da ne yazık ki Türkiye’ye ithalatı yok 😦 Olsun onun yerine bizim de Egepen Deceuninck‘ imiz var.

Bitiriş Cümlesi (Serim, Düğüm ve Çözüm)

Valla uzun lafın kısası bir Alex değil De Koninck. Fakat Antwerp’de gidipde bir kafede oturursanız kesinlikle deneyin. Herşeyi yerinde içmenin tadı bir ayrıdır ya bu da öle bir bira… Tad olarak çok dengeli, gayet ferahlatıcı bir bira ama yine de bir şeyler eksik birşeyler sönük sanki. Kötü demiyorum ama bakın.. kesinlikle ölmeden denenmesi gereken biralardan, özellikle bir gün Antwerp’e yolunuz düşerse…

Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama

Benim puanım 7.5 / 10
Ratebeer
 : Overall : 52, Style : 49 (naaptınız abi siz ?)
Beeradvocate : BA Score : 83 good , The Bros : 90 exceptional

NOT : Yazı boyunca açıklamasında * olan resimler farklı sayfalardan ödünç alınmıştır ;)

Bir cevap »

  1. Yine çok detaylı ve güzel bir değerlendirme/bilgilendirme yazısı öncelikle elinize sağlık.

    Biranın rengi görüntüsü tatlı-ekşi tipte meyveli bir biraymış havası veriyor ama anladığım kadarı ile pek de öyle değil.

    Senede 1-2 kere Belçika’ya 2-3 günlük ziyaretlerim oluyor. bu birayı da içilecekler listesine ekleyeceğim, içicek o kadar kısıtlı vakit ve o kadar çok bira var ki Çikolata dükkanına girmiş çocuk gibi kendimden geçiyorum ve ne yapacağımı içeceğimi şaşırıyorum açıkçası.

    Ayık anıma gelir de iyice değerlendirirm umarım. Ratingleri çok farklı olması merakımı iyice cezbetmiş durumda

    Yazılarınızı takibe ve içmediklerimi listeye almaya da devam edeceğim. Kolay Gelsin…

    Cevapla
    • Özellikle Antwerp tarafına yolunuz düşerse kesınlikle denemenizi öneririm. Susurluktan geçipde ayran içmemek gibi bişey olur yoksa 🙂 Grote Markt çevresindeki barlardan draft versiyonunu tadabilirsiniz. Afiyet olsun şimdiden …

      Cevapla
  2. Senin şu paylaştığın bira videoları yüzünden,Flemenkçe,Fransızca ne gerekiyorsa öğrenicem valla.Türkçe içerik bulmak zaten zor,İngilizce veya Almancayada razıyım.

    Cevapla
    • Evren Selamlar,

      Tournee Generale için Türkçe altyazı olayı projelerim arasında. Helal süt emmiş…bir kaç biraya tav olabilecek çevirmen arıyorum çevremde 🙂

      Cevapla

Yorum bırakın