Sevgili beeraderler, bu konuk yazar olarak paylastığım ilk yazı. Bu haftaki yazımızda bira cenneti Belçika’da; Struise’nin ürettiği 4 farklı Black Damnation birasından söz edeceğiz. Struise biraevi ismini devekuşu’ndan alır ve bunu logosunda da kullanır. Batı Flemenk bölgesinde Lo Reninge’da hala aktif olan bir devekuşu çiftliğine sahip olan Urbain Coutteau ve Philippe Driessens 2001 yılında, o zaman şarap yetiştirmek ile uğraşan Carlo Grootaert ile bira üretmeye karar verirler.
2003 yılından itibaren biralarını Caulier biraevinde üreten grup, 2006 yılında batı flemenk bölgesindeki Deca biraevinde üretime devam ederler.
Bugün üretimin belirli bir kesimi hala Deca’da devam etmesine rağmen, Deca’ya 5km uzaklıktaki Oostvleteren’da eski bir okulda hem üretim yapıyorlar, hem de sadece cumartesileri açık olan tadım evinde satış yapıyorlar.
Bu yazıyı yazdığım zaman diliminde ratebeer’a gore, Belçika’daki en iyi 50 bira arasındaki 11 bira Struise’nin üretimi ve bugün bahsedeceğimiz 4 Black Damnation birası bu biraların arasında.
Tournee Generale’nin Struise Ziyareti (Yarı Flamanca..Yarı İngilizce)
Black Damnation projesi Urbain Coutteau tarafından 2010-2012 yıllari arasında, Russian Imperial Stout Black Albert birasi temel alınarak deneme amaçlı başlatılmıştır. Bugüne kadar Black Damnation adı altında 11 değisik bira üretilmiştir ve roman rakamları ile belirtilmiştir. Bütün etiketlerde gülümseyen bir kurukafa bulunuyor ve serinin Black Damnation VII: Single Black dışındaki hepsi %12 alkol ve üzerinde.
Black Damnation II: Mocha Bomb
– Tipi : Imperial Stout
– Bölgesi : Oostvleteren, /Belçika
– Alkol Oranı : %12 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : 10-12 Derece
– Bardak Tipi : Konyak bardağı
– Raf Ömrü: ~5 yıl
Biramiz 3 biranin karışımından meydana geliyor. %50’si yine Struise’nin ürettiği kahve tohumları ile olgunlaşmış Black Albert. %25’i Hollandalı De Molen biraevinin ürettiği Jack Daniels fıçılarında olgunlaşmış Hel & Verdoemenis. Kalan %25’i ise Struise’nin ürettiği Cuvée Delphine. Cuvée Delphine’ Black Albert’ın Four Roses Burbon fıçılarında bekletilmiş hali ve ayrı bir bira olarak satılıyor. Cuvée Delphine ismi Eponymous kralının gayrimeşru kızı, Belçika’lı sanatçı Delphine Boel’den geliyor.
Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş
– Biramızın görunüşü petrole ve asfalta yakın çok koyu bir siyah. Işığa tuttuğunuzda hiçbir ışığı geçirmiyor ve biranın kapağını açtığınzda cezbedici kokusu dikkat cekiyor.
– Taze kavrulmuş kahve, moka, kuru üzüm, böğürtlen ağıza gelen ilk tatlar olmakla beraber, ağızda tutulduğunda espresso ve kakao tatları da gelmeye başlıyor.
– Biranin köpüğü karamel renginde ve çok doğal.
Benim için bu bira gecenin geç saatlerinde, haftanın yorgunluğunu alan ve hafif bir müzik eşliğinde konyak bardağında keyifle içilebilen bir bira. Yanında yenilebilecek tek şey çukulata olarak düşünüyorum.
Benim puanım 9 / 10
Ratebeer : Overall : 100, Style : 97
Beeradvocate : 94 Exceptional , The Bros : N/A (not available)
Black Damnation III: Black Mes
– Tipi : Imperial Stout
– Bölgesi : Oostvleteren, /Belçika
– Alkol Oranı : %13 ABV alkol oranı
– Önerilen Sıcaklık : 10-12 Derece
– Bardak Tipi : Konyak bardağı
– Raf Ömrü: ~5 yıl
Bu bira Black Albert birasının 3 ay boyunca Paul Melia’nin favori viskisi olan Caol Ila’s Distiller viski fıçısında beklemesi ile meydana gelmiştir.
Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş
– Görünüş Black Damnation II’ye çok yakın. Köpüğü son yuduma kadar kaybolmuyor.
– Acı çukulata(büyük ihtimal Belçika) tadı ilk yudumda kendini belli ediyor.
– İçinde beklediği viski fıçısı ile bira bütünleşmiş ve bu da biraya çok özel bir koku, renk ve tat katmış.
– Yanında yine Black Damnation II gibi, çukulata veya ona alternatif olarak çiğ ya da buharda pişirilmiş istiridyenin iyi gideceğini düsünüyorum.-
Benim puanım 9 / 10
Ratebeer : Overall : 100, Style : 95
Beeradvocate : 92 Exceptional , The Bros : N/A (not available)
Black Damnation IV: Coffee Club
– Tipi : Imperial Stout
– Bölgesi : Oostvleteren, /Belçika
– Alkol Oranı : %13 ABV alkol orani
– Önerilen Sicaklik : 10-12 Derece
– Bardak Tipi : Konyak bardagi
– Raf Ömrü: ~5 yil
Bu bira Black Albert’in 6 ay cok eski rom fıçılarında beklemesiyle oluşmuştur.
Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş
-Koyu gövdeli bir bira ve köpüğü diğer iki biraya göre daha hızlı kayboluyor.
-Kahve tadı çok dengeli, kahve dışında yaban mersini, pekmez ve çukulata tatları alınıyor.
– Ağızda bıraktığı lezzet harika, %13’lük alkol kendini hissettirmiyor.
Benim puanım 9 / 10
Ratebeer : Overall : 100, Style : 96
Beeradvocate : 92 Exceptional , The Bros : N/A (not available)
Black Damnation V: Double Black
– Tipi : Imperial Stout
– Bölgesi : Oostvleteren, /Belçika
– Alkol Oranı : %26 ABV alkol orani (Dikkat Ateşle yaklaşmayın!)
– Önerilen Sicaklik : 10-12 Derece
– Bardak Tipi : Konyak bardagi
– Raf Ömrü: ~5 yil
Şeytanın sayısı 666. batch olan Double Black, %26 alkollu, %100 Cuvée Delphine’in buz distilasyonu(eisbock-bknz Schneider Aventinus yazımız) ile üretilmiş hali. Sadece Struise’nin webshop’unda ve Cumartesileri açık olan okulda satışı yapıldı. Toplam üretim 250lt ve şişeler 75cl’lik ve 25cl’lik olarak üretildi ve bira çıktığı saat içinde tükendi.
Brugge’da bir bar 75clik siseyi 180 euroya satıyor.
Görünüş / Koku / Lezzet / Duruş
-Diğer biralarımız gibi koyu gövdeli bir bira ve köpüğü yok denecek kadar az.
-Hafif isli bir tatlılığı var biramızın..çikolata ve kahve tadları ön planda bunlar vanilya ve meyve tadları ile çevrelenip dengelenmiş.
– Tam anlamıyla bilim çevrelerini şaşkınlık içinde bırakan bir bira. %26 lık alkol oranı gıtlağınızdan geçene kadar(yada siz masadan kalkana kadar 🙂 ) hiç bir şekilde kendini hissettirmiyor.
Benim puanım 9 / 10
Ratebeer : Overall : 100, Style : 98
Beeradvocate : 98 World*Class , The Bros : N/A (not available)
Bana göre Struise Black Damnation biralarının hepsi karakterli, tadı, rengi ve kokusu ile kendini belli eden yüksek alkollü biralar. Dünyada cennet etkisi yaratan ender biralardan Black Damnation serisi. Ayni viski gibi, yudum yudum, ve her yudumda keyif veren cok özel iksirdir benim için.
Şu an bu 4 bira, Struise dahil olmak üzere hiçbir yerde satılmıyor ve bir daha da üretilmeyecek. Brüksel’deki Delirium’da olan sınırlı sayıdaki stokları da itina ile tüketiyorum 🙂
Oguz Can; öncelikle ilk konuk yazarımız olarak yazdığın bu harika inceleme için… ve dahası; o unutulmaz biraları denediğimiz tadım gününde gösterdiğin misafirperverlik için ayrı ayrı teşekkürler !
Sayende Double Black gibi bir şahaseri tadma şansı bulduk. Yoksa Brugge’a gidip 180Eur bayılmak zorunda kalacaktık 😛
Tutkuyla yaptığın amatör bira üretimlerinde edindiğin engin tecrübelerin bira seçimlerine ve değerlendirmelerine yansımış. O yüzden yeni yazılarını heyecanla bekliyor olacağız 😉
Biz Ankara da gudub@, musib@, felak@ gibi biraları içmeye çabalarken extra stout, abbey, porter ve daha nicesini üreten bir beeraderin yazdıklarını okumak oldukça güzel. neco nun bilginin paylaşılması adına konuk yazarlara yer vermesi ayrı bir güzellik zaten. sayın Oğuz Can, kendi sitenizde amatör bira yapımı ile daha çok bilgi görmek isterdik. bir başka husus ankara da amatör bira yapımı ile uğraşan insanları tanıyıp tanımadığınız, ben şahsen tanımayı çok isterdim.
arbor selamlar..oguz can ile 1-2 hafta içinde tekrar görüşcez.. beerader.com da bira okulu tarzında bir seri düşünüyorum. Kendisini ikna etmeye çalışacam o seri için arada ufak yazılar hazırlaması için 🙂
Oğuz Can harika bir yazı yazmış, okurken canım bir bardak imp. stout çekti, umarım yazıların devamı gelir, çok güzel bir oluşum olacak gibi ileride.
Heyecandan yazıyı o kadar hızlı okudum ki.. Listedeki 2 birayı içme şerefine nail olmuş ender şanslı insanlardan biriyim sanırım. Mocha bomb ile ilgili yorumumu şu şekilde dile getirmiştim; http://serjaymz.blogspot.com/2012/12/deliriyorum-delirium-cafe-birahanesi.html
Evde 3 farklı Struise birası içilmeyi bekliyor, 1 tanesi de Black Albert. Bu yaızdan ve bir daha üretilmeyeceğini öğrendikten sonra içebileceğimi de düşünmüyorum.. yazı hakkındaki görüşümü sindire sindire 1-2 kere okuduktan sonra tekrar burada paylaşacağım..
Elinize sağlık!.. Lütfen delirium stoklarını bitirmeyin, yaza kadar bir Brüksel sehayati planlıyorum, 1-2 şişe kalsın 🙂
Geri bildirim: Seyâhatnâme-i Meşrubat – Cilt 3 : Struise | Beerader.com