RSS Besleme

Macera dolu Amerika … Bölüm 2..

Posted on

Instagram efekti yaptim panpa...

Sevgili beeraderler Amerikan biraları yazımızın ikinci bölümü ile sizlerin karşısındayız. Geçen hafta söz verdiğimiz gibi Sierra Nevada Pale Ale, Narwhal, Goose Island IPA, Old Rasputin Russian Imperial Stout biralarını ve üstüne cila olarak Anchor Steam, Anchor Liberty Ale ve Samuel Adams Boston Lager gibi klasikleri inceleyeceğiz. Uzun bir yazı bizleri bekliyor..yemiş cips falan bulundurun yanınızda 🙂

Anchor_1871Anchor Steam Beer

Anchor’un Kaliforniya’daki imalathanesi çoğu kişi tarafından(MJ de dahil) Amerika’da butik biracılığın mabedi olarak görülmekte. 1871’de San Fransisco’ya gelen Alman asıllı Gottlieb Brekle tarafından bilardo salonundan bira üretim tesisine dönüştürülen Anchor, makus tarihi boyunca türlü türlü bahtsızlıklar yaşamış. 1871’den 1965’e yani şimdiki sahibi Fritz Maytag tarafından satın almasına kadar yangınlar, depremler , yasaklanma dönemi , trafik kazaları vs.. gibi türlü türlü badireler atlatmış Ancor ve sahipleri…

Anchor_copper-brewhouse1965‘de Fritz Maytag , Old Spaghetti Factory’de sevdiceği Anchor Steam birasını yudumlarken Baltalı ilahdan bozma barmen bu biranın içtiği son bira olabileceğini, fabrikanın iflasın eşiğinde olduğunu söyler. O zamanlar Stanford’da öğrenci olan Maytag bunun üzerine gider ve fabrikanın %51sini satın alıp iflastan kurtarır.(yalnız dayıdaki karizmayı kes …)

Anchor_state-of-the-artMaytag 1977‘de Anchor’u eskiden kahve kavurma fabrikası olan günümüzdeki evine taşır. Bu yeni imalathane geleneksel yapısı ile dünyanın en güzel bira üretim tesislerinden biri olarak gösterilmektedir. MJ, Beer Hunter‘da burayı Basel’deki Feldschlösschen ve Kopenhag’daki Carslberg fabrikaları ile karşılaştırır. Maytag Amerika’da microbrewery akımının öncüsü olarak gösterilmektedir.

Gelelim biramıza.. biramız Anchor’un ilk göz ağrısı ve tam anlamıyla bir klasik. İlk üretildiği zamanlarda San Fransisco’ya altın bulma ümidi ile gelen altın avcılarının favori birası olmuş Anchor Steam. İsmindeki steam/buhar kelimesi  ise biramızın tesisin çatı katındaki oldukça sığ ve açık fermantasyon kazanlarında soğumaya bırakılması ve Pasifikten gelen serin rüzgarlarla birlikte ortaya çıkan buhardan almış. Bildiğiniz tütüyormuş yani fabrika… Steam Beer / Buhar birası aynı zamanda da California Common Beer (Kaliforniya Halk birası diyelim biz) olarak bilinmekte ve çoğu kişiye göre Amerika’nin tek yerli bira türü. Bu bira türnün Bavyera’da Dampfbier adında bir mübadili var fakat California Common Beer bir lager iken Dampfbier bir ale. İkiside dünyanın farklı noktalarında birbirlerinden habersizce doğmuş türler. Biramızla ilgili güzel bir video (Altın arayan eleman John Malkovich değilde kim ? ) :

Tipi : Steam Beer / Buhar Birası ? (Kaliforniya birasi desek..)
Bölgesi :  San Francisco / Kaliforniya/ A.B.D.
Alkol Oranı :  %4,9 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 8-10 Derece
Bardak Tipi : Pint Bardak
Raf Ömrü: 1 yıl (Ne kadar taze o kadar iyi..özellikle draft/fıçıdan önerilir.)

Anchor_Steam_Beer– Kullanılan açık malt 2 sıralı Washington maltı. Ayrıca aynı türün Kaliforniya daki hasatı da kullanılıyor. Diyastatik yapısı yani nişastanın fermante edilebilir şekere dönüşme potansiyelenin çok yüksek olduğu bu malt tipinin balımsı tatlılığı biramızda mevcut. Ayrıca aromada da maltlılık baskın.
– Elma kompostosu rengindeki biramızda 2 parmak kalınlığında oldukça kararlı ve yumuşak köpük mevcut.
– Şerbetçi otları Northern Brewer. Klasik Amerikan şerbetçi otlarının aksine bu şerbetçi otunda narenciye yerine daha çok odunumsu ve paslı bir tat hakim. Maltımızın tatlılığını çok güzel dengeleyen bir şerbetçi otu.
– Kullanılan maya ise lager mayası. Ama lager kavramının aksine bu mayamız yüksek sıcaklarda çalışıyor. Ale mayasındaki ester/meyve karakteri çok çok az olsa da biramızda mevcut.
– Biramız orta gövdeli ve yeterince gazlı. Özet olarak çok dengeli ve çok değişik bir bira. Özellikle şerbetçi otunun biraya kattığı lezzet çok farklı.

Benim puanım 8.5 / 10
Ratebeer
 : Overall : 80, Style : 97
Beeradvocate : 87 Good , The Bros : 95 world-class


Anchor_Liberty_AleAnchor Liberty Ale

İlk defa 1975 yılında Paul Revere‘nin İngilizlerin gelişini ispitlemek için Boston’dan kalkıp Lexington’a yürüyüşünün (Google Maps‘den baktım 4 saat sürüyo abartılacak bişi yok) 200. yılını kutlamak amacıyla üretilmiş bu bira. American Pale Ale türünün yaratıcısı olarak görülen bu bira bu türün imzası olan ve Yakima Vadisi – Washington menşeli Cascade şerbetçi otunun da ilk defa kullanıldığı bira olma özelliğini taşıyor.

Tipi : American Pale Ale
Bölgesi :  San Francisco / Kaliforniya/ A.B.D.
Alkol Oranı :  %5,9 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 8-10 Derece
Bardak Tipi : Pint Bardak
Raf Ömrü: 1 yıl (Ne kadar taze o kadar iyi..özellikle draft/fıçıdan önerilir.)

– Kullanılan malt aynı 2 sıralı açık malt. Bu birada malt stil gereği ön planda değil ama yinede az da olsa malt tatlılığı ve kızarmış ekmek karakteri hakim aroma ve lezzette. Renk açık portakal, köpük başlangıçta oldukça bonkör fakat sonradan sönüp gidiyor.
– Bu biranın yıldızı tahmin edeceğiniz üzere Cascade şerbetçi otları. Birada bu otumuz geleneksel bir biçimde çiçek hali ile kullanılmış (Hem kaynatma da hemde dry-hopping yapılırken). Doğrusunu sölemek gerekirse ben daha önce denediğim diğer APA’lardaki suratınıza çarpan kuvvetli şerbetçi otu karakterini bunda alamadım. Belkide şişeden içmiş olmamdan ve biranın az da olsa yıllanmış olmasından olabilir. O yüzden bu konuda ne yazık ki çok objektif olamıyacam…
– Mayamız İngiliz ale mayası. Biramızda mayanın meyvemsi etkisi var. Bu meyvemsiliği yakalamak için mahzen ortamında haftalarca dinlenmeye bırakılıyor biramız.
– Özet olarak dengeli bir bira Liberty Ale.. fakat şişeden içmiş olmam ve biranın uzun süre beklemesine bağlı şerbetçi otu karakterindeki solma puanını etkiledi.


Benim puanım 8 / 10 (Draft içip yeniden yorumlamak isterim…)
Ratebeer
 : Overall : 80, Style : 97
Beeradvocate : 87 Good , The Bros : 95 world-class
MJ : It is my beer of the day for today – and, for good measure, for the month.

Samuel Adams Boston Lager

sam_adams_memeSamuel Adams yada halk arasindaki ismiyle Sam Adams Amerikan butik bira devriminin bir diğer önemli simgesi. Kurucularından Jim Koch bira ustası bir aileden. Sam Adams Boston lagerin orjinal tarifide büyük büyük babasının Louis Koch Lager diye anılan tarifinden esinlenme zaten. Jim Koch Harvard mezunu ve doktoralı bir iş adamı iken, o zamanlar çalıştığı işi bırakıp Sam Adams’ı kurmuş.

Nisan 1985‘de Patriot’s Day esnasında halka tanıtılmış bira ve büyük beğeni toplamış. 3 ay sonra Büyük Amerika Bira festivalinde en iyi bira ödülünü almış ve hızla büyümüş şirket. Bu hızlı büyüme o zamanlar Miller ve Budweiser gibi devler tarafından neredeyse piyasadan silinen mikro üreticiler için bir cesaret ışığı olmuş. Şu an günümüzde Amerika’da en büyük bira üreticisi konumunda Sam Adams. Hatta kendileri Anheuser-Busch (Budweiser) – Belçikalı InBev ortaklığı tarafından alınmasından sonra ülkedeki en büyük yerli bira üreticisi ünvanına sahip.

function-over-formTipi : Viyana Lager
Bölgesi :  Boston / Massachusetts (3 defa ard arada sölemeyi deneyin) / A.B.D.
Alkol Oranı :  %4,8 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 7-9 Derece
Bardak Tipi : Pint Bardak veya Pils bardak. Kendilerinin tasarladıkları bardakları çok şık. Aromayı çok iyi muhafaza etmesi için özel tasarlanmış.
Raf Ömrü: 1 yıl (Ne kadar taze o kadar iyi..özellikle draft/fıçıdan önerilir.)

– Kullanılan 2 sıralı arpa maltı Decoction mash(dekoksiyon mayşesi) verilen zahmetli bir işlemden geçiriliyor. Bu maltın biraya kompleks bir yapı katmasına ve proteince bol , ve oldukça temiz bir gövdeye sahip olmasına yardımcı oluyor.
– Biramız görsel olarak benim favori biralarımdan. Özellikle orjinal bardağında harika duruyor. Kehribar renkli yer yer kırmızıya kimi zamansa altın rengine çalan müthiş bir görüntü bu. Köpüğü ise aynı şekilde sanat eseri. Maltın protein yapısının bolluğundan kaynaklanan yoğun ve kararlı bir köpük bu. Üstüne bozuk para koyun batmaz öle bir köpük.
Sam_Adams– Şerbetçi otu seçiminde ise klasik Amerikan biraların aksine Hallertau Mittelfruh ve Tettnang Tettnanger gibi Alman şerbetçi otları – noble hops – tercih edilmiş. Bu seçim aromada kendini çok güzel hissettiriyor. Pino parfümü vardı bi ara çam ağacı gibi kokan ve birazda limoni..aynen onu andıran bir buke.. Lezzete gelince şerbetçi otları beklenenin aksine maltların gölgesinde kalmış.
– Bu biranın akışkanlığı ve gövdesi adeta kusursuz. Akıyo gidiyo. Büftek, hamburger veya sosisli ile deli gidiyor bu bira. Ben bu bira ile ilk olarak şans eseri Zurih’de karşılaştım ve tam anlamıyla bayıldım. Gittim Migros’dan(İsviçre – Migros..) alıp Belçika’ya kadar taşıdım. Amerika seyahatimde de yemeklerin yanına genelde bu birayı söyledim. Bir Aleks değil kesinlikle hatta çoğu kişiye göre düz bir bira ama nedense ben çok sevdim keratayı.

Benim puanım 8,5 / 10 (tamamen duygusal 🙂 )
Ratebeer
 : Overall : 70, Style : 96
Beeradvocate : 86 Good , The Bros : 90 exceptional

Sierra Nevada Pale Ale

Öncelikle Sierra Nevada ile ilgili film fragmanı tadındaki şu videoyu izlemeye davet ediyorum sizleri (only one man can save the world)..

Sierra_Nevada_Pale_AleSierra Nevada da Anchor ve Sam Adams gibi ABD’de 80lerde ki butik bira devriminin öncülerinden. Bira yapımına hobi olarak evde başlayan Ken Grossman tarafından kurulmuş Sierra Nevada. Öncü ürünleri olan Pale Ale ise birçok bira sever tarafından American Pale Ale denildiğinde akla gelen ilk örneklerden. Sitelerini gezdiğinizde bu adamların şerbetçi otuna ne kadar önem verdiği anlıyorsunuz. APA’nın en önemli bileşeni olan aromatik şerbetçi hopu seçimleri ise tabiki yeni dünyanın favori ismi ABD doğumlu Cascade. Ayrıca bu adamların şişe tasarımlarına da bir ayrı hayranım. Adamların kaliteye verdiği önemi her noktada görüyorsunuz.

Tipi : American Pale Ale
Bölgesi :  Chico / Kaliforniya / A.B.D.
Alkol Oranı :  %5,6 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 8-10 Derece
Bardak Tipi : Pint bardak
Raf Ömrü: 1 yıl (Ne kadar taze o kadar iyi..özellikle draft/fıçıdan önerilir.)

– 2 Sıralı açık malt ve karamel maltı kullanılmış. Renk altın rengi ile turuncu arası bişi. Mayadan dolayı bulutlu. Neredeyse yok denecek kadar az bir beyaz köpüğü var.
– Büyük ihtimalle bir şerbetçi otu bahçesine gitseniz anca bu aromayı o zaman alabilirsiniz. Buram buram reçine, çam acağı ve greyfurt, limon kokusu yükseliyor biramızdan. Az da olsa maltların tatlı,balımsı kokusu da dipten gelmiyor değil. Kullanılan şerbetçi otları acılık için Magnum ve Perle ve aromatik olarak Cascade. Acı ve kuru bir bitişi var biramızın.
– Kremamsı bir gövdesi var. Ağır ve dolu dolu bir gövde orta düzeyde gazlılık ile desteklenmiş. Çıtır çıtır demesekte canlı bir bira.
– Özet olarak APA denilince insanın ilk aklına gelmesi gereken biralardan. Bir klasik. Kesinlikle deneyin.

Benim puanım 9 / 10
Ratebeer
 : 
Overall : 96, Style : 99
Beeradvocate : 91
Exceptional , The Bros : 92 exceptional

Sierra Nevada Narwhal

Narwhal kutuplarda yaşayan boynuzlu bir balina türü. Bildiğin canavar gibi bişi. Biramızda işte aynen öle. Bildiğiniz bir canavar. Sitelerinde dedikleri gibi bir malt canavarı bu bira. APAlarda nasıl şerbetçi otu ön plandaysa Russian Imperial Stoutlarda da malt ön plandadır. Bu biramızda da aynen olay bu şekilde. Biz bu birayı markette bir önceki gün Rasputin alırken kasiyer elemanın “Dudee if you like this give a try to Narwhal” / “panpa bu hoşunuza giderse bir de Narwhalı deneyin”.. demesi üzerine aldık ve oldukça memnun kaldık 🙂

Sierra_Nevada_NarwhalTipi : Russian Imperial Stout
Bölgesi :  Chico / Kaliforniya / A.B.D.
Alkol Oranı :  %10,2 ABV alkol oranı..Russian dedik boru mu ?
Önerilen Sıcaklık : 10-12 Derece
Bardak Tipi : Pint bardak, büyük şarap bardağı
Raf Ömrü: ? Yıllandırmaya oldukça uygun

– 2 sıralı açık , çikolata , bal , Carafa arpa maltı ve kavrulmuş buğday. Malt reçetesi oldukça geniş bir bira. Simsiyah. Krem rengi köpüğü var. Çektiğim fotoğrafta söndüğünden pek belli olmuyor (sanırım oteldeki bardak çok temiz değildi 🙂 ) ama biramızın iki parmak kalınlığında yumuşak ve karizmatik bir köpüğü var.
– Kullanılan Magnum ve Challanger şerbetçi otları tamamıyla dengeleme amaçlı. Maltlar burda evin reisi şerbetçi otlarına çok söz düşmüyor.
– Aroma bir stouttan beklediğiniz gibi. Kahve, koyu çikolata ve kuru üzüm. Lezzette aynı şekilde. Az da olsa alkol tadını ve sıcaklığını genzinizde hissediyorsunuz. Biraz bekletilse sanırım o da kalmaz ama benim için bir sıkıntı yok bu haliyle de.
– Gövdesi dolu dolu ve oldukça ağır. Özet olarak harika bir bira. Daha ne olabilir ki denilen bir şaheser.

Benim puanım 9,5 / 10
Ratebeer Overall : 99Style : 88
Beeradvocate : 92 Exceptional 

Goose Island IPA

Goose Island, Anheuser-Busch InBev tarafından satın almasına rağmen kendi halinde bırakılmış, butik biracılık kültürünü korumayı başarabilmiş bir bira evi. Bourbon County Stout serileri tutanın elinde kalıyor adeta 🙂

Gelecekten gelen edit : Bira evinin 25 yıllık tarihi ile ilgili video :

GooseIsland_Pale_AleTipi : IPA
Bölgesi :  Chicago / Illinois /A.B.D.
Alkol Oranı :  %5,9 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 10-12 Derece
Bardak Tipi : Pint bardak
Raf Ömrü: 1 yıl (Ne kadar taze o kadar iyi..özellikle draft/fıçıdan önerilir.)

– IPA yani India Pale Ale yani Hint Açık Alesi aslen bir İngiliz stilidir. Fakat zamanında bu biralar Hindistanda ki İngiliz birliklerine gönderilirken yolda bozulması diye uzun ömürlü olmaları amacıyla bolca şerbetçi otu ile desteklenir. İşte klasik İngiliz Alesi o zamandan sonra IPA diye adlandırılır.Ayrıca IPA , APA ya göre alkol oranı biraz daha yüksek ve acılığı biraz daha fazla bir bira türüdür.
– Biramız bulutlu ve portakal renginde. 2 parmak kalınlığında ve yoğun ve kararlı bir köpüğü var.
– Kokusu oldukça hafif. Az da olsa limoni fakat başka IPAlarla veya APAlarla karşılaştırıldığında çok çok sönük.
– Lezzetde az da olsa malt tatlığı ve oldukça acılık ve baharatımsılık var.
– Gövde orta ağırlıkta ve az sayılabilecek bir gazlılık var. Güzel bir bira ama daha iyileri kesinlikle var. Menüde başka seçeneğiniz yoksa deneyin 🙂

Benim puanım 7,5 / 10
Ratebeer Overall : 96Style : 93
Beeradvocate : 87 Good

Old Rasputin Russian Imperial Stout

North Coast Brewing Co. tarafından üretilen bu biramız Russian Imperial Stout türünde. Hazır IPA dan bahsetmişken diğer İngiliz meşeli bu stilden de kısaca bahsedelim. 18. yüzyılda İngiliz bira üreticileri Çariçe 2. Katerina‘ ya hediye olarak bir bira hazırlarlar. Bu birayla birlikte doğar bu stil..Old Rasputin‘in etiketinde stoutlara düşkünlüğü ile bilinen Rus mistik Grigori Rasputin‘in portresi bulunmakta. Biramız 96-98 yılları arasında üst üste WBCde altın madalya almış. Biranın 10. yaşını kutlamak amacıyla burbon fıçısında bekletilmiş Old Rasputin X adlı bir versiyonu da üretilmiş..

Biz bu birayı marketten aldık ve tam anlamıyla hayran kaldık. Mükemmel bir bira ile karşı karşıyayız sevgili beeraderler

OldRasputinRussianImperial

Tipi : Russian Imperial Stout
Bölgesi :  Fort Bragg / Kaliforniya / A.B.D.
Alkol Oranı :  %9 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 10-12 Derece
Bardak Tipi : Pint bardak, büyük şarap bardağı
Raf Ömrü: ? Yıllandırmaya oldukça uygun

– OG : 1.090 acılık 95 IBU. Nasıl bir malt / şerbetçi otu reçetesi ile karşı karşıya olduğumuzu tahmin edin artık 🙂
– Mark Ruedrich koyu kavruk maltları, kahverengi ve çikolata maltları ile destekleyip yuvarlamış.
– Simsiyah görüntüsünün içersinde kimi zaman kızıllıklar var. Tek parmak kalınlığındaki yoğun köpüğü ise krem rengi.
– Çikolatayı ve kahveyi seven biri iseniz bu birayı koklar koklamaz aşık olacaksınız. Hafif isli bir kokuda mevcut aromada. Az olsa yumuşak bir tatlılık da var.
– Lezzet ise komplekslik abidesi. Hafif tatlı malt başlangıcı ve sonrasında kavrulmuş kahve ve çikolatanın acılığı. Ayrıca mayanın yan ürünleri olan meyvemsi dokunuşlarda var biramızda. Alkol oldukça saklanmış. Vanilya ile çevrelenip kırpılmış sanki.
– Gövde oldukça yoğun. Türden nasıl bir beklentiniz varsa o şekilde. Tam anlamıyla mükemmel bir bira. Yemek sonrasında tatlı niyetine içilebilecek bir şaheser.

Benim puanım 9,5 / 10
Ratebeer Overall : 100Style : 88
Beeradvocate : 96 World-Class

Bir cevap »

  1. Hep olduğu gibi yine çok güzel bir yazı. Narwhal ı denemeni salık veren kasiyere helal olsun derim, Türkiye de içine glukoz şurubu katılmış bira alan insanları uyarmak geliyor içimden ama çekiniyorum 🙂 Adam ne iyi bi öneride bulunmuş. Bu arada Sierra Nevada videosunda şerbetçi otu hasatına hasta oldum, ayrıca 3:05 de görülen amca bizden değilse ben de bişey bilmiyorum.

    Cevapla
  2. Selamlar,
    Yine ve yeniden elinize sağlık. Bu sefer batı amerikanın değişik biralarına yolculuk yapmış olduk. Yaklaşık 1,5 sene önce San Fransicso, Los angeles, New York üçgeni yapmış biri olarak o zaman bira ile bu kadar ilgili olmamammın acısını şimdi yaşıyorum. Şunki bilgi ve merakımla oralarda dolaşmayı çok arzu ederdim. Sayenizde bunun biraz yaşamış olduk.

    Sierra Nevada’nın farklı birlarını içmiştim, Bu biraevinin ürünleri harika. sizin denediklerinizi bulmaya çalışacağım. Özellikle Narwhal’i. Elimde 1 adet Samuel Adams var, sizin yorumlardan sonra sanırım içilme vakti yaklaştı. Diğer biralar için çok umudum yok ama Anchor Steam hep aklımda, bulduğım yerde bu biraya da bir çentik atacağım.

    Umarım amerika yazılarınız 2 bölüm ile sınırlı kalmaz, devamını bekliyoruz. Ayrıca sitenizin BİRA dergisinde tanıtılmasına da çok sevindim, türünün bu dildeki en iyi sitesi. Elinize sağlık.

    Cevapla
    • Selamlar Server,

      Amerikan biraları kesinlikle iki bölümle sınırlı kalmayacak. Yalnız şimdilik ara verip Avrupa’ya dönüş yapıyoruz 🙂

      B:ra dergisinde tanıtıldığımızı senden öğrendim valla.. Söylemesen okuyana kadar haberimiz olmayacaktı 🙂 bu arada beeraderin olduğu sayfada ekran görüntü koymayı mı unutmuşlar yoksa benim cihazda mı bir problem var ?

      Cevapla
      • Selam,
        Ben tablet versiyonunu bir arkadaşta gördüm. ekran görüntüsü olayını kontrol ederim.. 3 Ay’da bir basılı versiyonu çıkıyor onu alıyorum ama onda basılması zaman alacaktır.

        Avrupa’ya dönüş de güzel, bulma ihtimalimizi daha yüksek olan biraları okumak keyifli olacaktır. 🙂

  3. Merhaba,

    B:ra dergisindeki beerader.com’un ekran goruntusunu duzeltmisler. Bu arada B:ra dergisinin tablet versiyonu disinda iphone/ipod versiyonlari da cikmis.

    Oguz Can

    Cevapla
  4. Keske Stone IPA’yi de denemis olabilseydiniz. Bir IPA hastasi olarak, en iyi IPA diyebilirim. Hatta Stone gibi South California birasi olan ve IPA’lerin en iyisi olarak bilinen Ballast Point Sculpin’den de guzel. Eger IPA seviyorsaniz kesinlike Stone IPA’yi denemenizi tavsiye ederim!

    Cevapla
    • Celo selamlar
      ‘Tez vakitte bu biralar buluna ve içile !’ diyorum o zaman. Sanırım ikisini de Amsterdam Bierkoning’de görmüştüm. Bir daha ki gidişimde kesin bakarım. İlgine teşekkürler.

      Cevapla
  5. Old Rasputin Russian Imperial Stout’ı üreten North Coast Brewing Co.’nun logosunun Balina olması ve ona alternatif olarak aldığın biranın adının Narwhal oluşu 🙂 Ateistler bunuda açıklasın.
    Fritz Maytag ve Jim Koch Amerikan Craft Beer Devriminin iki önemli öncüsü.Bira işine girecek her girişimcinin idolü olacak adamlar.
    Fritz bir sefere mahsus bir Ale üretmek istiyor ama piyasaya çıkış tarihinin 18 Nisan olması , işin içine vatansever duygularında girmesi ve adının Liberty olması ile bira kalıcı oluyor sanırım.
    Goose Island Craft Beer olarak bilinen fakat aslında AB-InBev’e ait olan bir bira maalesef.
    Bu aralar Amerikada Russian Imperial Stout’lar çok revaçta ve iyi eleştiriler alan ürünler çıkıyor.Bu ikisine birde Dark Lord’u ekleseydin tam olurmuş.
    Keşke 2-3 hafta fazladan kalaydın,ne yazılar çıkardı bize okumak için.

    Cevapla
    • Evren Selamlar

      Detaylı yorumların ve bilgiler için teşekkürler. Russian River ve Allagash, Cantillon’un Quintessence etkinliği için Brüksel’deydi. Yeni yazımda onlardan da bahsetcem. O yüzden Amerikan biralarına kısa bir dönüş olcak 🙂

      Son gördüğümde sarı mühürlü Dark Lord – 2011 HopDuvel’da 90Eur’a satılıyordu. O yüzden kendisinden pek elektrik alamamıştım 🙂

      Cevapla
  6. Geri bildirim: Amerikan Butik bira pazarı | Evren Ülgen ve Yazdıkları

  7. Sierra videosu uçmuş sanki

    Cevapla

Yorum bırakın