RSS Besleme

Ty vole to je bomba ! … Çek güzeli Chodovar

IMG_0271Editörün notu : Uzun bir aradan sonra tekrardan merhabalar sevgili beeraderler. Bir diğer konuk yazar incelemesi ile sizlerleyiz 🙂 Bu incelememizi, sitemizin daimi takipçilerinden olan ve Çek cumhuriyetinde yaşayan İbrahim Savran arkadaşımız hazırladı. Bu arada ısrarla hatırlatmak isteriz ki konuk yazar olarak inceleme yazmak isteyen tüm bira severler bize bu linkten ulaşabilirler 😉

Çek Cumhuriyeti denince insanin aklına muhteşem mimarisi, hoş Çek bayanları ve tabi ki biraları geliyor.. Ee ne de olsa Pilsen tipi biraya adını veren şehir Plzen bu ülkede. Ortalama bir Çek bira tüketicisinin Plzen je Plzen – Pilsen Pilsenindir (bknz. Türkçe çeviride ekstrem anlam kaymaları ) diye anlattığı en popüler biraları… Benim gibi seri üretim biralarla yıllar önce arası bozulmuş tipler içinse Çek Cumhuriyeti yerel bira fabrikalarıyla ideal bir coğrafya. Cohodovar ise bu üreticiler arasından favorilerimden.

chodovar-beer_02Fabrika hakkında ilk yazılı kaynaklar 1573lere dayanmakta… Rivayete göre Albi isimli köpeğin kullandıkları kaynak suyunu bulduğu Chodovar ,12. yydan kalma granit mahzende biralarını fermantasyon sonrası istirahate bırakmakta. Kendilerinin yıllık bira ve mineral üretimi 90 bin hektolitreye ulaşmış. Malt evi de yıllık 1.700 ton üretime sahip.

800 yıllık mahzende güzel bir restoranın yanı sıra Eski Malt evi diye Türkçe’ye çevirebileceğimiz 1860 yılından kalma restaurant ile bira üretim sürecinin sergilendiği beerrarium bu tarihi bira fabrikasına ayrı bir hava katmakta. Chodovar’in yanında gene fabrikaya ait U Sladka isimli hotelde beer wellness seansı ayarlayabilirsiniz.. Bira banyosu, masaj vs.. gibi aktivitelerle vakit geçirebilirsiniz. Biradan yapılma saç ve vücut şampuanını tavsiye ederim.

Benim Chodovar’la tanışmam hocalarım Prof. Dr. Andulka Kubova ve Dr. Petr Kuba sayesinde oldu ki bu iyiliklerini hayatım boyunca unutmayacağım 🙂 Ziyaretim sırasında Doktor Beyin ‘Jdeme na Jednou’ Türkçesi ‘kalk da iki bira atalım’ teklifini kabul etmemle başladı bu güzel tanışıklık.

40 gün mahzende dinlendirilen biramız , Bohemya Ormanları bölgesinde yetişen arpadan, geleneksel Çek yöntemleriyle HGB (High Gravity Brewing) gibi kaliteyi düşüren üretim hilelerine başvurulmadan üretilmekte.. pastörize edilmemiş bu biralardan aldığım ilk yudum ‘TY VOLE TO JE BOMBA!’ yani ‘Dostum bu bira bir harika !’ tepkime ve sonrasında gelen uzun bir arkadaşlığa vesile oldu.

%4 Alkollü Desitka, %4,5 Alkollü Jedenactka, %5 Alkollu President, %5,1 Zamecky Special Lezak, favorim olan Çek polotvamavy (kellerbier benzeri bir stil) türünde.. Yazımın devamında tanıtacağım %5 alkollu Skalni Kvasnicovy Lezak, ve Dunkel %4,2 Alkollü siyah biralarının yani sıra x-mas ve paskalyaya özel mevsimlik biraları da mevcut.. işin ilginci hemen hemen hepsi de ödüllü biralar.

ChodovarSkalni Kvasnicovy Lezak bir ale ve 2005 Europian Beer Star ödüllü.. Çekler yanında birşey yemeden içseler de ben Medový Dort isimli ballı tatlıyla seviyorum.

Aroma: Karamelin hakimiyetinde.. derinden gelen taze şeftali ve bal ile destekleniyor.. gayet dengeli 7/10

Tad: Taze meyve, bal ,Çek biralarına özgü şerbetçi otu tadı çok baskın değil, bitişte bitkisel tad karamelle beraber güzel bir harmoni oluşturuyor. Uzun bir bitiş değil.. 7/10

Görünüş: Büyük tok köpükle beraber kadeh ufka doğru kaldırıldığı zaman kehribar rengi belirginleşiyor 8/10

Genel :7/10

İmkanı olan bira severlere biramızı; Petr Novotny ve Jaroslav Stanek’in yazdığı Breweries of the Czech Republic kitabına göre en hoş bira fabrikalarından biri olan ve Marianske Lazne’ ye (ki benim Çek Cumhuriyeti’ nde en beğendiğim yerdir ..doğduğum topraklar olan Almanya’yı hatırlattığı için…) yakın olan evinde; Chodovar Plana‘da tadmalarını öneririm.

Bu akşam gelecek dönem ders içeriğinde olan T.W Moody-F.X’in  ‘The course of Irish History‘ kitabı eşliğinde tamamıyla non-responsible bir vaziyette size tanıttığım bu birayı yudumlayacağım.. okuduklarımdan ne kadarı aklımda kalır artık orası meçhul 🙂

Herkese Çek Cumhuriyeti’ nden bolca selamlar..Kalın sağlıcakla !

2 responses »

  1. Ibrahim eline sağlık bu güzel yazı için. Bira banyosu olayını yapılacaklar listeme kesinlikle ekliyorum 🙂

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: