Sevgili beeraderler uzun bir aradan sonra bu hafta ki yazımızda acı vatan Belçika’dan yelken açıp arabayı tersten kullanan, çayı sütle içen, kahvaltıda fasulye yiyen anglo ırkının toprakları İngiltere’ye doğru yol alıyoruz. Yalnız fiziksel değil tadımsal bir yolculuk bu … Bu tadımı mümkün kılan ve bir koli dolusu İngiliz birasını arabalarıyla taa Belçika’lara kadar getiren kadim dostlarım Andy ve Siôn‘a burdan sevgiler, saygılar 🙂 Bu hafta sadece Young’s (yeni adı ile Well’s and Young’s) biralarına yer vericez yazımızda ve Young’s London Special Ale , Double Chocolate Stout ve Well’s Waggle Dance gibi ilginç biraların tadımını yapacaz.
Hızlı Sarım Tarihçe
Young şişelerinde tarih olarak 1831 gösterilir fakat Koçumuzun doğum yeri olan Wandswourth‘da ki bira yapım tesisinin (Ram Inn / Koç Hanı) hikayesi 1581 lere kadar dayanır. Burası uzun yıllar hem pub görevi görür hemde Londra ve çevresindeki yerlere bira sağlar. Tesis 1831 de Charles Allen Young ve ortakları tarafından satın alınır…gerisi ise çok heyecanlı değil açıkcası..tesiste çıkan yangınlar, Charles Young’ın ortağının Charles’ın hanımıyla kaçıp gitmesi falan fıstık..
Tarihçede ki en kritik nokta ise 2006‘da tarihi Ram Inn’in kapanışı ve Wells ile gerçekleşen ortaklık. 1842‘de Bedfort’da kurulan Charles Wells in hikayesi de çok ilgi çekici değil. İki şirketin en önemli ortak yanı ise ürettikleri biraları kendilerine ait olan publarda satmaları. Yani bu adamların esas olayı bira üreticiliği değil pub işletmeciliği…
Biramız boynunda madalyalar taşıyan tombul bir şişeye sahip. Bunlardan en ön plana çıkanı ıse Camra nın Bottle Conditioned Beer Champion ödülü. Camra, campain for real ale yani Türkçe meali ile hakiki ale hareketi 🙂 İngiltere’de 70lı yıllarda biraların tek tipleşmesine ve karakterlerini yitirmesine karşı 4 biracı kafadar tarafından kurulan ve günümüzde 150bin üyeye ulaşan bir organizasyon. İngiltere’de bulunanlar için bu adamların Good Beer Guide rehberini öneririm. İngiltere’de hangi pubda hangi güzel biraları içebilirsinizin cevabı bu rehber.
Tipi : İngiliz Kuvvetli Ale
Bölgesi : Bedford / İngiltere
Alkol Oranı : %6.4 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 10 Derece
Bardak Tipi : İngiliz pint (düz bardak işte). Orjinal bardak için tıklayın.
Raf Ömrü: ~1.5 yıl (mayamız şişemizde fakat fazla bekletmemekte fayda var şerbetçi otu karakterını kaybetmemesi için)
– Biramızın kayısı suyuna benzer bir rengi var. Mayadan dolayı bulutlu. Köpüğümüz 1-2 parmak kalınlığında ve oldukça kararlı, yoğun ve beyaza oldukça yakın.
– Karamelize maltlar ve kuru üzüm meyvemsiliği hakim aromada. Kullanılan Fuggles şerbetçi otları odunsu bir aroma katarken dry hopping yapılan Goldings ise limonilik vermiş.
– Açıkcası bu biranın tadında şerbetçi otunun çok ön plana çıkmasını bekliyordum fakat beklediğim kadar olmadı. Bu biranın eski erbapları bu bira için şerbetçi otu bahçesinde bir yolculuk terimini kullanıyorlar fakat ne yazık ki yeni üretilen serilerde bu karakter biraz geri planda kalmış. Biramız dilin arkalarında bir yerlerden geçerken ben burdayım diyor ve zengin kalkışı yapıp gidiyor. Lezzette Maris Otter maltının hoş ekmeğimsiliği daha ön planda, ayrıca aromada ortaya çıkan meyvemsilik lezzette de hakim. Şişede önerildği gibi biramızı isli somon balığı ile eşledik fakat müthiş bir uyum gözlemleyemedik. İsli somon ile illa bira içilecekse tercihimiz her zaman Aecht Schlenkerla‘ dan yana 🙂
– Oldukça krememamsı ve yoğun bir duruşu var biramızın. Gazlı ve canlı bir bira.
– Genel olarak çok dengeli ve başarılı bir İngiliz alesi. Şerbetçi otundan beklentileri fazla tutmazsanız fazlasıyla memnun kalırsınız bu biradan. Kesinlikle fıçı halini denemek isteyeceğim bir bira.
Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama
Benim puanım 8 / 10
Ratebeer : Overall : 94, Style : 97
Beeradvocate : BA Score : 89 good, The Bros : 90 exceptional
Young’s Double Chocolate Stout
Bira ve çikolatayı yanyana koyun sonra ikiyle çarpın bundan daha çarpıcı ve davetkar bir isim olamaz heralde 🙂 Peki neden double chocolate / duble çikolata denmiş onu anlatmakla başlayalım … Normalde stoutlarda (Guinness en bilinen örneğidir) çikolata/kahve aroması/tadı arpa maltını bolcana kavurarak Maillard reaksiyonuna sokulmasıyla elde edilir. Fakat bu biramızda çikolata maltı ile yetinmeyip üretim sürecinde koyu çikolataya da yer vermişler. Bu tercihleri bana biraz zorlama ve ticari geldi o yüzden ön yargılarıma yenik düşmüş olabilirim incelemede 🙂 Ayrıca Floris in aynı mantıkla üretilen çikolatalı birası ; bir yudum alıp lavobaya döktüğüm ender biralardan olduğundan Young’sın ön yargıma karşı mücadelesi oldukça zorlu olacak gibi…
Tipi : Stout
Bölgesi : Bedford / İngiltere
Alkol Oranı : %5.2 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 13 Derece
Bardak Tipi : İngiliz pint (düz bardak işte). Orjinal bardak için tıklayın.
Raf Ömrü: ~1.5 yıl
– Biramız kola renginde. Güzel karemel renkli, bol ve yoğun bir köpüğü var.
– Aromada ve lezzette doğal olarak çikolata hakimiyeti var. Sütlü ve tatlı bir çikolata bu… Biramızda çikolata karakteri oldukça ölçülü.. diğer çikolata dopingli saçma biralardaki gibi kendinizi gazlı nesquik içiyo gibi hissetmiyorsunuz.
– Oldukça kremamsı bir gövdesi ve duruşu var biranın. Sanırım tarifinde gövdeyi zenginleştirmek için yulafa da yer verilmiş.
– Özet olarak tatlı niyetine tüketilecek güzel bir bira Young’s Double Chocolate..ama ne yazık ki çikolata dopingi biraz bana yapmacık ve fazla geldi.. güzel ve dengeli bir bira fakat bir klasik değil..
Ayrıca bu birayla yapılan güzel brownie tarifleri var. İlgilenenler bakabilirler.
Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama
Benim puanım 8 / 10
Ratebeer : Overall : 98, Style : 99
Beeradvocate : BA Score : 91 exceptional, The Bros : 91 exceptional
Well’s Waggle Dance
Waggle Dance arıların bal nektarının mesafesini kovandaki diğer arılarla paylaşmak için yaptığı ve şekli şemali matematiksel denklemlerle açıklanan çılgın dansın İngilizcedeki karşılığı. Well’s markası altında üretilen bu biranın şişesinden biranın rengine kadar herşey bal olayını vurguluyor..
Ballı biramı olur kardeşim demeyin sakın.. ABD başkanı Obama bile bu bira türünün müdavimlerinden. Hatta beyaz saray kendi üretimleri olan bu biranın tarifini geçtiğimiz günlerde halka açıkladı 🙂 Bal %95 i fermante olabilen şekerlerden oluştuğundan birada kullanılma amacı genellikle alkol oranını yükseltmek oluyor. Biraya bal tadını verebilmek için bazı sıcaklık hileleri kullanılıp balın fermantasyonu enzimlerle engelleniyor.
Tipi : İngiliz Açık Ale / Bal Alesi
Bölgesi : Bedford / İngiltere
Alkol Oranı : %5 ABV alkol oranı
Önerilen Sıcaklık : 10–13 Derece
Bardak Tipi : İngiliz pint (düz bardak işte). Orjinal bardak için tıklayın.
Raf Ömrü: ~1 yıl
– Biramızın rengi tahmin edebileceğiniz üzere bal rengi 🙂 Bolcana temiz ama çok yoğun olmayan bir köpüğü var.
– Açıkcası ne kokuda ne de tadında beklenilen bal etkisi yok. Çoğu güçlü Belçika alesi veya Trappist’de bal kullanılmamasına rağmen daha çok bal karakteri içermekte.. Tatlı bir malt karakteri ve fazlasıyla gölgede kalmış bir baharatlılık hakim biraya. Aroma oldukça zayıf.
– Dokusu ve gövdesi oldukça hafif.. Gazlılığı az ve oldukça yumuşak bir bira.
– Bize vaad ettiği bal etkisini oldukça sönük verebilen, içimi kolay ama fazlasıyla zayıf bir bira Well’s Waggle Dance.(unutmayalım ki su da içimi kolay bir sıvıdır 🙂 )
Diğer beeraderlerin yorumları ve Puanlama
Benim puanım 5 / 10
Ratebeer : Overall : 30, Style : 36
Beeradvocate : N/A
Selamlar,
Öncelikle detaylı yazı ve değerlendirmeler için teşekkürler.
Special London Ale için yaptığınız yorumda Moris Otter maltına değinmişsiniz. Bu haftasınu bu maltı kullanarak bir bira yaptık, bakalım o ekmeksiliği yakalayabilecek miyiz..
Double chocolate stout’u da merak ettim doğrusu, kahve-çikolata delisi biri olarak beğeneceğimden eminim. Stoutlarda daha çok kahve ve kavrulmuş arpa tatları alıyorum, buna belirgin bir çikolata eklenmesi harika olur. Bir Stout yapacağız yakında, chocolate maltımız var ama içine bitter çikolata ve koyu kahve çekirdekleri koysak mı diye düşünmüyor değilim.. 🙂
Denizi geçtiğinize göre bundan sonraki yolculuk Amerika kıtasına olabilir sanki 🙂
Server, değerli yorumların için tekrar teşekkürler.
Maris Otter, tarzına göre ekmeksi çoğu zamansa fındıksı bir tat profili olan bir malt. Şimdiden afiyet olsun.
Double chocolate’ın homebrewtalk.com da clone tarifleri var. Hatırladığım kadarıyla direk tatlandırılmamış kakao kullanıyorlar tariflerde. Kahveyi ise direk yapıp soğutup ekliyorlar.
Valla çok doğru bir tahminde bulundunuz bu ctesi bir haftalığına Austin/Teksas’ a gidiyorum. İş amaçlı ama muhtemelen bolca bira tadımı da yapacam 🙂